Bila jednom jedna Ilidža: “Ku­vajt City” prijeti odvajanjem od Sarajeva

BiH

ilidza

Sa­ra­jev­ska op­šti­na Ili­dža, ko­ju zbog pro­mje­ne de­mo­graf­ske sli­ke i sve ve­ćeg na­se­lja­va­nja dr­ža­vlja­ni­ma ze­ma­lja Per­sij­skog za­li­va odav­no zo­vu “Uje­di­nje­ni ili­džan­ski emi­ra­ti” i “Ku­vajt City”, ima pre­ten­zi­je da se iz­dvo­ji iz Kan­to­na Sa­ra­je­vo i pro­gla­si gra­dom, piše današnja “Politika”.

List navodi da tu ini­ci­ja­ti­vu za­stu­pa na­čel­nik Ili­dže iz re­do­va Stran­ke de­mo­krat­ske ak­ci­je (SDA) Se­na­id Me­mić uz obra­zlo­že­nje da Ili­dža, kao op­šti­na, ne­ma u Kan­to­nu Sa­ra­je­vo “status ko­ji za­slu­žu­je”.

“Politika” podsjeća da su većinu stanovništva Ili­dže do proteklog rata či­ni­li Sr­bi i navodi da Sa­raj­li­je ne po­dr­ža­va­ju namjere da im se “uzme” Vre­lo Bosne, sum­njajući da je že­lja za pro­mje­nom sta­tu­sa op­šti­ne Ili­dža u di­rekt­noj ve­zi sa “već odav­no pri­sut­nim arap­skim ka­pi­ta­lom u toj lo­kal­noj za­jed­ni­ci”.

Beogradski list navodi da ni nakon brojnih pokušaja nisu uspjeli da razgovaraju sa Memićem, ali podsjeća da je on za više lokalnih medija izjavio da neće odustati od inicijative i da je spreman da, ukoliko je ne podrže članovi Opštinskog vijeća, ide i na referendumsko izjašnjavanje, jer prema njegovoj ocjeni, “Ilidža i Ilidžanci zbog sadašnjeg tretmana nemaju interes da pripadaju Sarajevu”.

U resornom ministarstvu Kantona Sarajevo kažu da Ilidža sa više od 70.000 stanovnika “može da dobije status grada”, ali i upozoravaju da je interes da se gradske opštine i formalno integrišu u grad Sarajevo, a ne da se stvara veći broj manjih gradova u tom kantonu.

Direktor Biroa za ljudska prava Udruženja “Demokratska inicijativa sarajevskih Srba” Dušan Šehovac, jedan od malobrojnih Srba koji i danas živi u rodnoj Ilidži, kaže da je svjedok velikog prisustva građana iz arapskih zemalja,  njihovih ideja i njihovog kapitala, praćenog mnogim kontroverzama.

Se­na­id Me­mić

“Među onima koji to predstavljaju kao koristan proces za sve građane Ilidže, prednjači načelnik opštine, naravno ohrabren uticajem arapskih ideja i kapitala. Međutim ti `novi` investitori (Arapi) prvo što urade jeste da trajno kupuju našu zemlju na kojoj grade objekte za stanovanje i uživanje, za razliku od Austrougarske, koja je eksploatisala naša prirodna bogastva, pa i naše ljude, ali ona je prvo gradila puteve, željeznice, fabrioke i škole na našoj zemlji koju je i nama ostavila”, rekao je Šehovac listu.

On je dodao da je Ilidža prije bila poznata po čistom vazduhu, a danas je “najzagađenija sredina u Evropi”.