Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komšić i Haavista

Bilateralni odnosi BiH i Finske dobri i prijateljski

komsic_havisto1

Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH i regiji, te procesu EU integracija BiH i zemalja zapadnog Balkana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas ministra vanjskih poslova Republike Finske Pekku Haavista.

Predsjedavajući Komšić iskazao je dobrodošlicu uime Predsjedništva BiH ministru vanjskih poslova Republike Finske Pekki Haavisti.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Finske su dobri i prijateljski, a iskazana je potreba povećanja bilateralnih kontakata na svim nivoima.

Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH i regiji, te procesu EU integracija BiH i zemalja zapadnog Balkana. Rečeno je da Finska podržava BiH na putu ka EU i u postupku sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, posebno tokom aktuelnog finskog predsjedavanja EU do kraja 2019. godine.

U kontekstu razgovora o putu BiH ka Evropskoj uniji, sagovornici su se složili da je Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz maja ove godine putokaz kako da se BiH nastavi kretati ka dobijanju kandidatskog statusa. Nužno je ubrzati reformske procese i implementirati preporuke iz Mišljenja Evropske komisije, konstatirano je tokom sastanka.

Izražena je zahvalnost Finskoj za podršku BiH u procesu EU integracija i rečeno da je EU strateški vanjskopolitički prioritet i cilj BiH.

Sastanku je, uime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, prisustvovao savjetnik Damir Džanko, a uime srpskog člana Predsjedništva BiH, savjetnica Nina Sajić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.