Babić Ranko i ostali

Bilbija i Adamović osuđeni za nečovječno postupanje

ranko-babic-i-drugi-e1634121179235
Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović sa braniocima. Foto: Sud BiH

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom su osuđeni bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) – Bratislav Bilbija na dvije godine, a Đuro Adamović na tri godine zatvora – za zločin počinjen u avgustu 1992. u zaseoku Bukvik kod Prijedora.

Sud je Bilbiju i Adamovića proglasio krivim za nečovječno postupanje prema civilima u Bukviku, a oslobodio ih je, zajedno sa prvooptuženim Rankom Babićem, optužbi za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak, javlja BIRN BiH.

Oni su bili optuženi za zločin protiv čovječnosti, a Vijeće je u presudi prekvalifikovalo djelo u “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

“Vijeće se uvjerilo da je postojao širok i sistematičan napad na tom području, ali nije moglo zaključiti da su optuženi znali za taj napad, i zbog toga je izreklo presudu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, kazala je predsjedavajuća Vijeća Mira Smajlović.

Prema presudi, Adamović je u Bukviku udarao Smaila Kadirića rukama, nogama i kundakom, te ga je nastavio tući sa drugima kada je pao na zemlju i izgubio svijest. On je osuđen optužbe i da je potom udario zaštićenog svjedoka “A”.

Bilbija je proglašen krivim da je rukama, nogama i kundakom udarao Emsuda Kadirića.

Vijeće je oslobodilo Bilbiju i Adamovića optužbi da su udarali Emsuda Kadirića sjekirom po glavi. Oslobađajući dio presude se odnosi i na odvoženje Emsuda do iskopane rupe, gdje je, nakon što se vidjelo da daje znake života, Adamović rekao jednom vojniku da ga ubije, a kada je ovaj to odbio, prišao je drugi i lišio ga života.

Vijeće je oslobodilo Babića optužbi da je, kao najstariji oficir na licu mjesta, propustio da spriječi počinjenje djela i da je svojim prisustvom ohrabrivao druge.

“Tužilaštvo ni na koji način ne dokazuje da je Babić bio nadređen vojnicima i da ih je ohrabrivao. Naprotiv, pojedini svjedoci su izjavili da je pokušavao da smiri situaciju, kao i da su mu od nekih upućene psovke”, navela je Smajlović.

Optuženi su oslobođeni i optužbi za odvođenje u nepoznatom pravcu Mirsada Kadirića, Emsuda Avdića i Senaida Muhića, koji su prethodno udarani.

Smajlović je kazala da se ne može govoriti o prisilnom nestanku iz Bukvika pošto su neki svjedoci izjavili da su ova lica kasnije vidjeli na drugim lokacijama.

Vijeće se osvrnulo i na prigovore Odbrane na nezakonitost iskaza svjedoka “A”, te Fatime i Ćamila Aleškovića, koje je 2009. saslušao istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bahrudin Džamdžić, koji je sa svjedocima u tazbinskim odnosima.

Smajlović je rekla da ti iskazi jesu nezakoniti, ali da je svjedok “A” davao izjavu i 2005. i da je njegov iskaz potkrijepljen i drugim dokazima.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u martu 2019. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.