Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Interpol raspisao potjernicu

Kompletna porodica Alibašić iz BiH otišla u Siriju ratovati za ISIL!?

alibasis isis

Na Intepolovoj zvaničnoj stranici je objavljeno da ga ta međunarodna policijska agencija potražuje zbog organizovanja terorističke grupe u skladu sa krivičnim djelom terorizam.

Aldin Alibašić /29/, zvani Aldo i Abu Omer, za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu, u džihad u Siriju je otišao 2013. godine zajedno sa državljanima BiH Harisom Sivcem, Enverom Lilićem, Abdulahom Ibradžićem, Advanom Mijatovićem i Mevludinom Cicvarom koji su se u Siriji pridružili terorističkoj grupi “Islamska država”, saznaje Srna u bezbjednosnim strukturama.

Za Alibašićem je, zatim, u Siriju otišla i kompletna njegova porodica, a na Intepolovoj zvaničnoj stranici je objavljeno da ga ta međunarodna policijska agencija potražuje zbog organizovanja terorističke grupe u skladu sa krivičnim djelom terorizam.

U njegovom dosijeu, u koji je Srna imala uvid, navodi se da je državljanin BiH Aldin Alibašić rođen u Sarajevu i prijavljen na adresi u ulici Oslobodilaca Sarajeva pet, a da je u Siriju sa pomenutom grupom terorista otišao 2. aprila 2013. godine.

Do tada je radio u jednoj sarajevskoj firmi  kao informatičar. U toj firmi je rekao da odlazi u Tursku kao pratnja supruzi koja je, navodno, tamo trebalo da operiše oči.

U BiH se vratio avionskim letom iz Istanbula 14. maja, pa ponovo otišao u Siriju 7. septembra 2013. godine, ovog puta sa suprugom Ildom Hopovac, ocem Behudinom i majkom Indirom Alibašić.

Prema operativnim saznanjima, Alibašić je bio zarobljen početkom januara 2014. godine u sukobima sa pripadnicima “Slobodne vojske Sirije”.

Ilda Hopovac /28/, kći Mustafe, rođena je u Sarajevu, a prebivalište joj je prijavljeno u Sarajevu, u ulici Geteova 14. Sa suprugom Aldinom Alibašićem i njegovim roditeljima iz Sarajeva je otišla avinskim letom za Istanbul 7. septembra 2013. godine.

Behudin Alibašić /52/, sin Ismeta, rođen je u Sarajevu, a prebivalište mu je u Sarajevu u ulici Teheranski trg osam.

Državljanka BiH Indira Alibašić /50/, kći Asima, rođena je u Prijepolju, a prebivalište joj je prijavljeno u Sarajevu, takođe u ulici Teheranski trg osam.

Interpol je do sada raspisao potjernice za 25 državljana BiH zbog povezanosti sa terorizmom i pripadnosti terorističkoj organizaciji “Islamska država”.

Prije četiri mjeseca objavljen je spisak 76 državljana BiH koji su kao pripadnici terorističkih organizacija poginuli u Siriji i Iraku.

Potjernice su raspisane samo za 25 terorista državljana BiH na stranim ratištima iako ih, prema prošlogodišnjim podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, ima 115.

Američka Centralna obavještajna agencija /CIA/ je 2014. godine objavila da se 350 državljana BiH bori u redovima “Islamske države”.