Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biračko mjesto u Stocu otvoreno s trosatnim zakašnjenjem

ahmet šantić

Do 11 sati na sedmim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma glasalo je 506.327 birača ili 16,17 posto od 3.263.906 birača upisanih u Centralni birački spisak, saopćio je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Ahmet Šantić, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, sigurnost izbornog procesa teče uredu, biračka mjesta su otvorena u sadam sati ali je bilo određenih kašnjenja.

“Operativni štab koji je započeo svoje aktivnosti 2. oktobra u 6,30 sati do 11 sati nije raspolagao bilo kakvim sigurnosno interesantnim stvarima vezano za održavanje lokalnih izbora što znači da sigurnost izbornog procesa do sada teče uredu”, istakao je Šantić.

Naglasio je da je u 19 općina bilo je kašnjenja iz tehničkih razloga jer pojedini članovi biračkih odbora nisu mogli pristupiti biračkom mjestu zbog saobraćajnih nesreća ili nestanka električne energije.

“Biračka mjesta koja su otvorena sa kašnjenjem od pet do 15 minuta su zabilježena u ukupno u 19 općina. Do 30 minuta kašnjenja je bilo u 16 općina. Biračka mjesta koja su otvorena sa kašnjenjem dužim od 45 minuta ukupno su u četiri opštine”, pojasnio je Šantić.

Kašnjenje zbog nedovoljnog broja glasačkih listića zabilježeno je u ukupno u 20 opština.

“Kašnjenja zbog nedolaska predsjednika ili članova biračkog odbora na vrijeme na biračko mjesto ili uopšte nedolaska imamo u šest opština. Zbog neblagovremenog zatvaranja glasačke kutije u tri opštine. Zatim kašnjenje zbog uopšte neotvaranja prostora za biračko mjesto ili kašnjenja zbog tehničkih problema u jednoj opštini i u dvije zbog aktivnosti posmatrača”, kazao je Šantić.

Prema njegovim riječima, posebno je istakao problem na jednom biračkom mjestu u opštini Stolac gdje je došlo do kašnjenja u otvaranju biračkog mjesta od tri sata, a reagovala je i opštinska izborna komisija.

“Oko 11 sati i to izborno mjesto je otvoreno”, dodao je Šantić.

Poručio je da u Velikoj Kladuši predsjednik biračkog odbora nije otvorio biračko mjesto zbog plakata koji je bio bliži od 50 metara, međutim, došlo je do smjenjivanja tog predsjednika i biračko mjesto je počelo sa radom.

Upozorio je medije na izvještavanje o glasanju pojedinih političkih lidera i da se to ne radi jer se “na neki način krši izborna šutnja.”

Na lokalnim izborima u BiH danas se bira 131 načelnik, 10 gradonačelnika i 3.136 vijećnika.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini provode se za 74 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, četiri gradska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, 131 načelnika općine u Bosni i Hercegovini, te 10 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika/odbornika od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Na kandidacijskim listama nalazi se ukupno 30.445 kandidata i to 418 kandidata za načelnike i gradonačelnike i 29.884 kandidata za općinska vijeća i skupštine opština, odnosno gradska vijeća i skupštine gradova, te 143 za vijećnike iz reda nacionalnih manjina.

Inače, na izborima učestvuje 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 listi nezavisnih kandidata, 52 nezavisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest nezavisnih kandidata u ime šest udruženja građana.

Kod Centralne izborne komisije BiH evidentirano je da će lokalne izbore u BiH pratiti 6.766 promatrača. Iz 36 udruženja akreditovano je 6.388 promatrača, 17 međunarodnih organizacija akreditovalo je 269 promatrača, a 19 političkih subjekata 109 promatrača koji će nadzirati aktivnosti pri CIK-u BiH.