Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministrica vanjskih poslova

Bisera Turković na službeni put vodi ličnog asistenta – sina Alija

bisera_turkovic

Žurnal je u posjedu programa posjete delegacije BiH predvođene ministricom Turković, a na spisku članova delegacije nalazi se Ali Turković, koji na sastancima ima funkciju “personalnog asistenta”

“Diplomatija nije uhljebljenje”, kazat će Bisera Turković samo nekoliko dana prije nego će se, barem formalno, nakon decenijskog angažmana po ambasadama, vratiti u BiH kako bi preuzela funkciju ministrice vanjskih poslova BiH, piše Žurnal.info.

Onda je u istom intervjuu izvijestila javnost da je “diplomatija elitno zanimanje”. A pošto je obitelj Turković godinama u diplomatiji, logično je da su elita. I diplomatija im samim tim – pripada. Ali Turković je sin ministrice Turković. Istovremeno, on je i “personalni asistent” za sva otvorena diplomatska pitanja. Mada nema nikakve formalne veze za Ministarstvom vanjskih poslova BiH, mama Bisera Turković, u svojstvu ministrice vanjskih poslova BiH, imenovala je svog sina Alija za člana zvanične delegacije Bosne i Hercegovine koja je u službenoj posjeti SAD-u.

Žurnal je u posjedu programa posjete delegacije BiH predvođene ministricom Turković, a na spisku članova delegacije nalazi se Ali Turković, koji na sastancima ima funkciju “personalnog asistenta”.

“Lokacija: Rodman Room – Pentagon – Washington DC. U pratnji ministrice vanjskih poslova dr. Turković sastanku prisustvuje personalni asistent gospodin Ali Turković”, navedeno je u službenoj najavi sastanka koju su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH poslali svojim domaćinima.

Nakon sastanka u Pentagonu, ministrica Turković bi se tokom posjete SAD-u trebala susresti sa Brockom Biermanom, zamjenikom direktora USAID-a za Evropu i Euroaziju.

“U pratnji MVP dr. Turković sastanku prisustvuje personalni asistent gosp. Ali Turković”, piše u najavi Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Mama Bisera planirala je da sin Ali bude dio službene delegacije BiH koja će imati sastanak sa bivšom američkom ambasadoricom u BiH Maureen Cormack koja trenutno obavlja funkciju glavne zamjenice pomoćnika državnog sekretara SAD-a u Uredu za evropske i azijske poslovr. Ali će, najavilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, biti prisutan i sastanku sa Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Inače, ovo nije prvi put da nedavno imenovana ministrica vanjskih poslova BiH sina Alija vodi na službene sastanke u svojstvu ličnog asistenta. Tokom obavljanja ambasadorske funkcije u Kataru, ministrica Turković je insistirala da njen sin prisustvuje svim sastancima koje su drugi zvaničnici BiH imali prilikom posjete toj državi. Osim sina Alija, Bisera Turković je u prošlosti koristila državničke funkcije kako bi i svoju kćerku promovisala u diplomate. Tako je, naime, 2000. godine, u svojstvu šefice Stalne misije BiH pri OSCE-u tražila od čelnika te međunarodne organizacije da njenu kćerku Semru Turković – Hrle angažuju kao vanjskog saradnika u jednoj od svojih kancelarija u Beču. Osim toga, zet Bisere Turković – Haris Hrle, godinama je bio ambasador BiH.