Ministrica vanjskih poslova

Bisera Turković se obratila Vijeću sigurnosti UN-a: Još nije vrijeme za zatvaranje OHR-a

bisera (1)

Ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, obratila se Vijeću sigurnosti UN-a. Pozvala je sve da podrže izbor Christiana Schmidta i naglasila da naša zemlja nije spremna da se OHR zatvori, prenosi N1.

“Bosna i Hercegovina jedva čeka dan kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika, ali nažalost taj dan još nije stigao. Kao što znate, više puta je rečeno da Plan 5+2 je donesen 2008. godine. Tada su određeni zahtjevi koje bh. vlasti moraju zadovoljiti. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, moramo još puno toga uraditi. Ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. Proces prenosa odgovornosti na izabrane zvaničnike BiH je važan, ali to se mora uraaditi u pravo vrijeme kada se zadovolje dogovoreni preduslovi. Politička situacija u zemlji, naročito u proteklih šest mjeseci, zahtijeva akcije”, kazala je Turković.

Istakla je kako smo prošle godine obilježili 25 godina mirovnog sporazuma, ali da se mora nastaviti jačanje institucija na državnom nivou i kompetencijam koje su u skladu s Ustavom BiH.

“Neki političari smatraju da je bolje da se suprotstave i samom visokom predstavniku i to je nažalost tako, ali naša pažnja mora biti usmjerena na stvaranje uprave koja može zadovoljiti potrebe svojih građana. I da se nosi s izazovima koje očekujemo. PIC je 27. maja imenovao novog visokog predstavnika koji treba preuzeti obaveze 1. augusta. Pozivam članice Vijeća za provedbu mira da nastave s podrškom važnom radu visokog predstavnika. Izuzetno je važno da OHR nastavi sa djelovanjem, s građanima i institucijama BiH i međunarodnom zajednicom čime se osigurava napredak BiH koja želi postati demokratska, prosperitetna zemlja na putu ka euroatlantskim integracijama. Dozvolite mi da zaključim izjavu medicinskom terminolgijom – kolektivna imunizacija BiH, bh. političkog pravnog sistema nije još završena. Ako obustavimo potupak, onda ćemo raditi ono što smo radili 25 godina. Izlažemo se velikom riziku nove infekcije i mogućem opasnom stanju koje nećemo moći sami zaustaviti. U svim našim naporima da zaustvimo širenje virusa moramo se zajednnički boriti”, poručila je Turković.

Predstavnik Rusije Vassily Nebenzia usprotivio se imenovanju novog šefa OHR-a podsjećajući da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). On je naglasio da Rusija kategorično odbija imenovanje Christiana Schmidta, prenosi Anadolu Agency.

On je rekao kako visoki predstavnik treba da bude imenovan uz odobrenje strana u Bosni i Hercegovini i Vijeća sigurnosti UN-a, te ustvrdio da to sada nije slučaj. Naglasio je da je Schmidt bio jedini kandidat čije imenovanje je Upravni odbor PIC-a odobrio bez ikakve diskusije.

Rekao je kako Rusija želi podržati Dejtonski mirovni sporazum u BiH, odnosno da je njihova dužnost da “ovaj krhki sporazum ne bude uništen”, ali da se povjerenje ne može graditi na ovaj način.

Predstavnici većine zemalja u Vijeću sigurnosti UN-a večeras su izrazili podršku nastavku rada OHR-a i daljem napretku ka ispunjavanju uslova 5+2 iz 2008. godine, čije ispunjavanje od strane Bosne i Hercegovine podrazumijeva i kraj međunarodnog nadzora nad provođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Richard M. Mills, zamjenik američkog ambasadora u UN-u, tokom diskusije rekao je kako u BiH trenutno vlada mir, ali da stabilnost ne treba uzimati zdravo za gotovo. On je dodao kako je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH završena stvar, kao i da OHR ima ključnu ulogu za stabilnost BiH.

Naglasio je da odluke Upravnog odbora PIC-a ne traže jednoglasnost.

“SAD podržava 5+2 plan i plan za zatvaranje OHR-a, ali su za to potrebne reforme”, rekao je Mills i dodao da nacionalistička retorika ometa reforme.

Nema budućnosti ni za jedan entitet izvan Bosne i Hercegovine”, rekao je američki predstavnik na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno su imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini 27. maja, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Sa ovom odlukom nije se složila Ruska Federacija.

Ostavka Valentina Inzka, dosadašnjeg visokog predstavnika u BiH, stupa na snagu 1. аugusta 2021. godine. Inzko je visoki predstavnik u BiH od 2009. godine.