Biserko: Incident u Potočarima dokaz da regionalna saradnja nazaduje

sonja-biserko123

Napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici korak je unatrag u procesu pomirbe u regiji, ocijenio je u ponedjeljak za Radio-televiziju Srbije glavni tajnik Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, dok je čelnica srbijanskog Helsinškog odbora Sonja Biserko ustvrdila da je incident u Potočarima pokazao kako regionalna saradnja stagnira i nazaduje.

Svilanović je istaknuo kako se prije Vučićeva odlaska u Portočare očekivalo da će to biti “akt koji bi trebao vodi ka pomirenju”, ali se poslije svega što je uslijedilo može konstatirati kako je “ovo Zapadni Balkan” i da je ovaj napad na srbijanskog premijera “korak u suprotnom pravcu”.

Ozračje u Srebrenici je, po Svilanovićevu uvjerenju, unatoč incidentu, bilo puno poštovanja i prema Vučiću i prema Srbiji jer su ga majke žrtava srdačno prihvatile, dale mu Srebrenički cvijet kao simbol stradanja i zamolile da “učini sve” kako se više Srbi i Bošnjaci nikad ne bi sukobili.

Podsjetio je da je obilježavanju 20. obljetnice genocida u Srebrenici prethodila javna polemika u povodu uhićenja Nasera Orića te naglasio da unatoč svemu ne treba zaboraviti šta je sve prije događaja u Srebrenici dobro urađeno u cilju regionalne suradnje.

Svilanović je naglasio da su posjete Aleksandra Vučića Sarajevu i Tirani te njegovo sudjelovanje na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Zagrebu pridonijeli da se napravi korak naprijed te da je i njegov posjet Potočarima trebao voditi pomirenju u regiji.

Dodao je da je nakon događaja u Srebrenici vidljivo da “ima mnogo onih” kojima pomirenje i suradnja naroda u regiji ne odgovaraju.

Svilanovićevo stajalište o regionalnoj suradnji ne dijeli i Sonja Biserko, predsjednika Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koja drži da je napad na Vučića u Potočarima razotkrio sliku stanja u regiji.

“Ovaj incident je raskrinkao stanje u regiji. Raskrinkao je lažne ocjene o regionalnoj suradnji. Činjenica je da regionalna suradnja u posljednje tri godine stagnira i nazaduje”, ocijenila je Biserko za beogradski list Danas.

Ona je odgovornom za to stanje označila Srbiju ustvrdivši kako “ne samo da negira svoju odgovornost za rat, već stalno nastoji arbitrirati u svim situacijama tako što postavlja moralne norme drugima i podriva susjede instrumentaliziranjem srpske manjine”.

Biserko naglašava kako je incident u Potočarima “u biti najviše štetio upravo žrtvama, narušio dostojanstvo njihove patnje i tragedije, dignitet same ceremonije” te ocjenjuje da je srbijanski premijer “dao korektnu izjavu nakon povratka u Beograd”, ali su sve ostale reakcije u Beogradu “bile katastrofalne i u kontekstu demoniziranja Bošnjaka”.

“To samo dodatno raspaljuje strasti, povećava frustracije građana i Srbiju udaljava od njene europske orijentacije”, ocijenila je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić napadnut je u subotu tijekom komemoracije srebreničkim žrtvama u Potočarima, što su dužnosnici u Beogradu ocijenili kao “napad na Srbiju i srpski narod” te “pokušaj ubojstva”.

Predsjednik Tomislav Nikolić incident je nazvao “pokušajem linča” Aleksandra Vučića, ocijenivši kako taj napad “predstavlja odraz loših odnosa u BiH” i da je “pokazatelj mišljenja pojedinih bošnjačkih političara i vjerskih vođa o Srbima”.

Vučić je nakon povratka iz Potočara održao izvanrednu sjednicu srbijanske vlade i poručio kako, unatoč svemu, njegova “ruka pomirenja Bošnjacima ostaje pružena”.