BiH

tragedija u tribistovu

Biskup Palić: Bog je tu, dragi roditelji, i u vašoj patnji

04/01/2021

Podsjećamo, u vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja u petak, 1. januara, u jutarnjim satima pronađeno je osam tijela mladih ljudi. Pretpostavlja se da je uzrok smrti gušenje plinom iz agregata

Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić poručio je u ponedjeljak u Rakitnu na ispraćaju šestero preminulih mladih osoba u mjestu Tribistovo kraj Posušja, da ako vjerujemo u Božju prisutnost u jaslicama i u svim krizama, onda moramo vjerovati da je Bog bio s mladima čiji život je prekinut u tragičnoj nesreći u novogodišnjoj noći.

Tokom svete mise koju je započeo u 12 sati ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu za šestero preminulih mladih ljudi, biskup Palić je kazao kako vjeruje da mladi sada gledaju Boga licem u lice.

– Bog je tu, dragi roditelji, i u vašoj patnji. Pitanje, zašto, ostat će s nama dok god budemo živi. Zamolimo Boga za snagu novoga početka. Križ i tama nisu posljednje što vidimo. Rađa se svjetlost i novi svijet. Zašto prije radosti moramo pretrpjeti patnju? To je put koji vodi u vječni život – poručio je biskup Palić.

Naglasio je kako svi okupljeni danas osjećaju svoju nemoć, pokušavajući pronaći riječi koje su sposobne izreći bol i ostaju nijemi.

– Trudimo se izreći utjehu roditeljima ovih mladih ljudi i ništa nam ne izlazi s usana. Geste suosjećanja djeluju prazno. Ova je patnja jednostavno prevelika i preteška za porodice i roditelje – kazao je biskup Palić.

Naglasio je kako su se mnogi od nas ovih dana pitali gdje je bio Bog kada se dogodila ova tragedija.

– Bog je bio tamo. On je također učestvovao i trpio. Sve je ovo previsoko za naš um i u ovom trenutku možda premalo za utjehu. Ali, ako vjerujemo u Božju prisutnost u jaslicama i na križu, onda mu moramo vjerovati čak i u ovoj nesreći. Niti jednog trenutka Bog nije bio daleko. Istina, ne razumijemo patnju koja je postala tako užasna stvarnost, ali ne možemo je tumačiti kao Božju odsutnost, jer tamo je Bog također ponovno umro, kao u bogočovjeku Isusu, koji je čovjekom postao u djetetu u jaslama – kazao je u svojoj propovijedi biskup Palić.

Nakon obreda ispred crkve, povorka sa šest lijesova uputila se prema grobljima u Rakitnom gdje su pokopani Ivana Miličevića, Stipe Romića, Žane Pavković, Mije Soldo, Stipe Pavkovića i Marije Pavković.

Šestero stradalih mladih osoba, uz porodice, rodbinu i prijatelje, došlo je ispratiti veliki broj sugrađana, kao i mnogobrojni predstavnici političkog, društvenog, kulturnog i vjerskog života svih nivoa.

Mirela Rezo i Stjepan Jukić, tragično preminuli u istoj nesreći, pokopani su u nedjelju u Posušju na groblju Martića križ.

Podsjećamo, u vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja u petak, 1. januara, u jutarnjim satima pronađeno je osam tijela mladih ljudi. Pretpostavlja se da je uzrok smrti gušenje plinom iz agregata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.