Biskupi pozvali vjernike da izađu na oktobarske izbore u BiH

biskupi bih2

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) tijekom redovitog zasjedanja 13. i 14. jula u Banja Luci, pozvali su katoličke vjernike u BiH da izađu na Opće izbore u oktobru 2018. godine.

“Pozivamo katolike da, kao svjedoci vjere i glasnici nade, odgovorno izađu na sljedeće Opće izbore i po savjesti svoj glas daju onima, za koje smatraju, da će poštivati načela i odgovorno provoditi vrednote socijalnoga nauka Katoličke crkve. Uvjereni da sva ljudska nastojanja bez Božje pomoći ne mogu postići željeni mir i napredak u ovoj zemlji, podsjećamo katolike na njihovu trajnu obvezu moliti za sve koji obnašaju i koji će obnašati odgovorne službe u našem društvu s nakanom da ih vrše na opće dobro svih”, poručili su biskupi.

Napominju kako su opći izbori u svakom demokratskom društvu vrlo važni i velika prilika za nov početak te kako na njima birači imaju veliku odgovornost, jer izražavaju mišljenje i odlučuju, ko će ih u sljedećem razdoblju zastupati u vlasti i brinuti se za napredak društva.

“Katolički vjernici pak znaju, da svojim glasom odlučuju također, tko će donositi odluke o poštovanju i provođenju kršćanskih vrednota”, navode biskupi.

Također ističu kako se u složenom društvu, kao što je Bosna i Hercegovina, mora poštivati dostojanstvo svakoga čovjeka i njegova prava, uključujući i ono na održiv povratak, te graditi sloga, njegovati dijalog i dosljedno uvažavati različite narodne, kulturne, jezične i vjerske posebnosti i identitete.

“Ako se to želi postići i podržavati spomenute vrednote, onda iz političkoga djelovanja trebaju nestati majorizacija i preglasavanje. Jednako je neprihvatljivo, da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od sudbinske važnosti i životnog interesa bez većine predstavnika jednoga naroda i protiv njihove volje. U ratu smo govorili, da se sreća jednoga čovjeka ne može graditi na nesreći drugoga i da jedan narod ne može do svoga napretka na štetu drugoga naroda, te i danas ponavljamo, da se sretna budućnost i boljitak BiH ne mogu graditi na nesreći i nijekanju bilo kojega naroda”, poručuju biskupi.

Od posebne važnosti navode to da se u provedbi rezultata izbora dosljedno poštuje konstitutivnost svakoga naroda na cijelom području BiH tako što će izborni legitimitet biti pravilo predstavljanja naroda.

“Bez obzira na brojne razloge za nezadovoljstvo i frustraciju zbog lošega stanja u BiH, koje predugo traje, mi Kristovi vjernici znademo, da smo svjedoci nade i propovjednici Isusove radosne vijesti, koja je lijek za svako loše stanje”, navodi se u poruci koju potpisuju kardinal Vinko Puljić, vojni biskup Tomo Vukšić, biskup banjolučki Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i ap. upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki Marko Semren.