Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bista narodnog heroja Maksima Kujundžića nakon 20 godina pronađena u Neretvi

maksim

Bista narodnog heroja Maksima Kujundžića pronađena je u Konjicu nakon više od dvadeset godina.

Kujundžićeva bista, zajedno sa spomenikom partizanki i partizanu, srušena je u rijeku Neretvu početkom devedesetih godina nakon promjene vlasti i pada komunizma.

– Ova bista je nestala devedesetih, zli ljudi su je bacili u Neretvu, kao i spomenik partizanke i partizana. Al’ ne da se naš Maksim! Našli smo je u jutarnjim satima u blizini našeg smještaja, na obali Neretve. Bistu ćemo vratiti na njeno mjesto, mjesto koje je odredio drug Tito – kazao je za novinsku agenciju Patria Adi Macić, vlasnik Hostela Konjic, ispod kojeg je pronađena bista.

Mjesto na kojem je nekada stajala Kujundžićeva bista

Macić je dodao kako će sve učiniti da se bista ponovo vrati na staro mjesto.

– Ne želim je predati onima koji bi je ponovo uništili. Želim da bude na svom starom mjestu pred Društvenim domom – kazao je Macić.

Maksim Kujundžić rođen je 1923. godine u Čelebićima kod Konjica u zemljoradničkoj porodici. Završio je osnovnu školu, a zatim se bavio zemljoradnjom.

U narodnooslobodilačku borbu je stupio s osamnaest godina, decembra 1941. godine. Od prvih dana dolaska u Konjički bataljon istakao se hrabrošću i ubrzo postao bombaš.

U avgustu 1942. godine njegov bataljon je ušao u sastav novoformirane 10. hercegovačke NOU brigade. Kao komandir čete ove brigade, bio je primjer hrabrosti i snalažljivosti. U borbi na Otočcu prvi je upao u željezničku stanicu, bacio bombe i zarobio nekoliko neprijateljskih vojnika. Na Golešu je sa svojom desetinom ubio šest Nijemaca i zarobio puškomitraljez.