Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mnogo problema

Bit će i krivičnih prijava: CIK nema novca za tendere, ali izbori će biti raspisani

cik-online

Poznato je da BiH nema još usvojen Budžet za 2020. godinu, a u budžetskom zahtjevu za lokalne izbore CIK je tražio 4.2 miliona KM, za dodatno zapošljavanje još 290.000 KM i angažiranje po ugovoru o djelu još 560.000 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sjednici koja je počela jutros razmatra Informaciju o sprovođenju pripremnih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine.

Poznato je da BiH nema još usvojen Budžet za 2020. godinu, a u budžetskom zahtjevu za lokalne izbore CIK je tražio 4.2 miliona KM, za dodatno zapošljavanje još 290.000 KM i angažiranje po ugovoru o djelu još 560.000 KM. Rečeno je da će izbori biti raspisani naredne sedmice, ali mnogo je problema, prenosi Patria.

Vanja Bjelica-Prutina, predsjednica CIK-a kazala je da svaki radni dan održavaju Kolegij i puno vremena provode u iznalaženju eventualnih rješenja. Njima kako kaže samo treba novac, oni su sve vrijeme radili na drugim stvarima. Također je istakla da će se pratiti epidemiološka situacija.

„Neke aktivnosti su ograničene zbog epidemiološke situacije, a neke zbog neusvajanja Budžeta. Jedan od problema jeste nemogućnost dodatnog anagažovanja osoblja a što se radi pred svake izbore. Drugi problem je nemogućnost pokretanja javnih nabavki. U 2016. Budžet je već osiguran u decembru 2015. godine. Naravno da je tada CIK imao mogućnost na vrijeme pokrenuti nabavke“, kazala je Vanja Bjelica-Prutina.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a je kazala da zbog neusvajanja Budžeta CIK je spriječen da radi svoje zakonske obaveze.

„Mi smo radili sve što možemo bez budžeta, ali sve ima kraj. Pisali smo niz pisama nadležnim, ali nismo vidjeli sluh za rješenje. Niko od nas se neće obavezivati na tenderske procedure bez osiguranja sredstava. To je jedan od zaključaka, tek po osiguranju sredstava krenut ćemo s javnim nabavkama. Priča o odlaganju izbora je nemoguća. Možemo planirati izbore u oktobru, ali to zavisi od aktivnosti koje sada obavljamo“, kazala je Hadžiabdić.

Kako je šefica sektora u CIK-u obavijestila članove CIK-a već su pokrenute aktivnosti za najveće nabavke za koje je potrebno preko 3 miliona KM.
CIK ima samo sredstva za period april-juni koji iznosi 1,4 posto budžeta CIK-a, a to je nešto više od 700.000 KM.

„Sva obavještenja o javnim nabavkama su trebala da budu već negdje krajem marta i početkom aprila objavljena i svi ugovori bi trebala biti potpisani u maju ili do sredine juna. Međutim zbog rokova moguće je da nećemo moći sve ispoštovati“, kazano je na sjednici CIK-a.

Sredstva koja su uspjeli osigurati su obrasci za registraciju političkih stranaka u okviru budžeta i odluci o privremenom finansiranju.

Najznačajnije druge nabavke za koje sada nema sredstava su nabavke glasačkih listića, nabavka svih obrazaca, obrazaca za registraciju birača koji glasaju putem pošte, nabavka medijskih usluga, video spotovi i objave listi, transport glasačkih listića.

Stjepan Mikić je kazao da nemaju vremena čekati usvajanje državnog Budžeta što se najavljuje tek krajem petog mjeseca te je predložio da se iz rezerve državnog Budžeta dostave sredstva, a onda kada se Budžet usvoji i na Palramentu vrati u tu rezervu.

Suad Arnautović kazao je da je sprečavanje građana da ostvare svoje biračko pravo krivično djelo.

“Moraju se poduzeti sve mjere da se izbori održe”, kazao je Arnautović, dodajući da su u neobičnoj situaciji i da razmišljaju o ideji da se podnesu krivične prijave protiv onih koji nisu osigurali sredstva za održavanje izbora.