Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ozren kebo

Bitka za TVSA: Jedan mjesec s Kristinom

kristina ljevak (1)
Kristina Ljevak

U Vladi Kantona Sarajevo tinja trajni interesni sukob između Naše stranke, odakle dolazi premijer Edin Forto, i Naroda i pravde, političke snage koju vodi Dino Konaković, kojeg mnogi nazivaju premijerom u sjeni. Padne li Kristina Ljevak, sjena postaje nezamislivo moćna.

Ode Kristina, dođe Nejra. To je jedan od mogućih ishoda najnovije trakavice zvane Televizija Sarajevo. Kristina je Ljevak, ugledna sarajevska novinarka, urednica u izdavačkoj kući Buybook, aktivistica za prava LGBT populacije. Nejra je Latić Hulusić, mlada i perspektivna kolumnistica, za sada skromnog menadžerskog i uredničkog iskustva. Ovu mogućnost, doduše kao kuloarska nagađanja, navode portali pod kontrolom SDA, što znači da bi tu moglo biti određene istine. U nas sve političke snage znaju sve o svojim protivnicima.

Koliko je kantonalna televizija važna svakoj vlasti dokazuje i nesmanjena borba za nadmoć u ovom budžetskom mediju. Prvi sukob izbio je između postizbornog gubitnika, Stranke demokratske akcije, i novouspostavljene kantonalne vlade u kojoj glavnu riječ vode Naša stranka i Narod i pravda. Nova vlada smijenila je staru strukturu i na mjesto v. d. direktorice postavila Kristinu Ljevak. Koja je tom prilikom propisno vrijeđana s mnogih strana, ali uspjela je preživjeti prvi udar. Da li će preživjeti drugi, neizvjesno je. Dino Konaković navodno na poziciji izvršnog direktora programa favorizira Harisa Dučića, čemu se Ljevak usprotivila.

U međuvremenu se saopćenjem oglasilo i Vijeće uposlenika Javnog preduzeća TVSA. Iz njihove reakcije vidljivo je da je Kristina Ljevak u ovih mjesec dana pokušala udahnuti malo profesionalizma u jednu ispolitiziranu medijsku kuću: „U kratkom periodu od kad je imenovana na poziciju v. d. direktorice, ona je u nekoliko navrata organizirala programske sastanke otvorene za sve uposlenike, sugerirala i tražila ideje za ozbiljne programske zahtjeve koji nas kao javni medij očekuju…“

Eldin Karić, prvi čovjek Žurnala, prije nekoliko dana oglasio se na Facebooku ovakvim postom: „UPOZORENJE ZA NAŠA STRANKA – Ako padnete na Kristini Ljevak, pali ste zauvijek! Zapamtite!“ Kao dobar poznavatelj odnosa unutar vladajuće koalicije, Karić zna kakve bi konsekvence imalo eventualno izbacivanje Kristine Ljevak iz igre. U Vladi Kantona Sarajevo tinja trajni interesni sukob između Naše stranke, odakle dolazi premijer Edin Forto, i Naroda i pravde, političke snage koju vodi Dino Konaković, kojeg mnogi nazivaju premijerom u sjeni. Padne li Kristina Ljevak, sjena postaje nezamislivo moćna.

Inače, u ratu za Televiziju Sarajevo politika je od samog početka zanemarila temeljne principe profesije. Ti principi kažu – da bi jedan medij bio uspješan i funkcionalan, potrebno je da unutar njega postoje i savršeno se nadopunjavaju dvije ključne pozicije, direktor i urednik. Između njih striktna je razdvojenost nadležnosti. Urednik se bavi programom i sadržajem, direktor financijama i upravljanjem. Za one kojima je ovo apstraktna priča, evo pojednostavljene šeme: urednik – slova, direktor – brojevi. Direktor je klasična menadžerska funkcija, bavi se finansijama, organizacijom, upravljanjem, godišnjim odmorima, koeficijentima, procentima, porezima, bolovanjima, namještajem i opremom. I nikad ne bi smio biti nadređen uredniku. U zdravim medijskim sredinama direktor je uredniku tek servis. U bolesnim, tamo gdje direktor ima vlast nad urednikom i diktira kadrovsku i uredničku politiku, dobijete – Televiziju Sarajevo kakvu smo do sada imali. Tako da je i nova vlast pogriješila imenujući Kristinu Ljevak na direktorsku umjesto na uredničku poziciju. Direktor je neko ko je završio ekonomiju, a ne komparativnu književnost.

Nastavak drame slijedi. Sukob oko Kristine Ljevak u početku je imao užasni etnonacionalni predznak. Uvrede i prijetnje, rekosmo, smjenjivale su se s već poznatih uporišta. Nikad i nikome nije lako preživjeti orkestrirane napade stranačkih jurišnika i botova. U toku je drugi dio rata. Kontrola novca i uticaja prevelik je izazov za svaku vlast. Zaboravlja se da bi kantonalna televizija trebala biti u funkciji građana, jer je oni i plaćaju. Ljevak je izgleda htjela poštovati taj princip, zato bi i mogla biti otjerana. Koja to još politika između svog i interesa građana bira ovaj drugi?