Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivša predsjednica Suda BiH negira navode krivične prijave

BiH

Medzida Kreso

Na krivičnu prijavu koju je protiv nje podnio bivši sekretar Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) zbog štete koja mu je nanesena u sudskom sporu, bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso je kazala da je postupala u skladu sa zakonom i ovlastima.

Kreso je rekla da je “postupala s ovlaštenjima iz opšteg propisa, Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, kojim je propisana stvarna nadležnost Suda i odgovornosti predsjednika Suda”, javlja Birn.

Faruk Jašarević, bivši sekretar VTK-a BiH, podnio je 19. aprila krivičnu prijavu protiv Kreso i još trojice sudija Suda BiH. On je pojasnio da je predsjednica Suda BiH pri pravljenju godišnjeg rasporeda – za što je, po zakonu, ovlašten i odgovoran predsjednik Suda BiH – povjerila rješavanje predmeta u izvršnim postupcima osiguranja sudijama građanskog odjeljenja.

Prema Jašareviću, zakonom je propisano da izvršni postupak i postupak osiguranja provodi i odluke donosi sudija pojedinac iz Upravnog odjeljenja Suda BiH a po žalbi i prigovorima postupa Vijeće Upravnog odjeljenja sastavljeno od troje sudija.

Kreso je, kako navodi Jašarević, omogućila Vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH da krši zakon i donosi nezakonite odluke, potičući i čineći odlučnu radnju bez koje navedene osobe ne bi bile u poziciji.

Kreso je u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da je Zakonom o izvršnom postupku pred Sudom BiH regulisano da po žalbi, odnosno prigovoru na odluku sudije pojedinca u izvršnom postupku Upravnog odjeljenja, odlučuje vijeće Upravnog odjeljenja Suda.

“Ovu nelogičnost i neadekvatnost navedene zakonske odredbe Sud BiH je pokušao otkloniti još 2012. godine, davanjem prijedloga Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) da pokrene inicijativu za izmjene i dopune zakona u tom smislu, jer sadašnje zakonsko rješenje, u ovom dijelu odlučuje Vijeće Upravnog odjeljenja, protivno je principima građanskog prava, višedecenijskoj sudskoj praksi u BiH i odredbama da se u izvršnom postupku primjenjuju pravila parničnog postupka, a ne upravnog postupka”, smatra Kreso.

Prema njenim riječima, zbog općepoznatih problema kada je u pitanju donošenje zakona koji regulišu rad Suda BiH, ovaj prijedlog nikada nije ušao u parlamentarnu proceduru.

“Nužno je istaći da navedenim rasporedom sudija od strane predsjednice Suda nisu povrijeđena bilo kakva prava stranaka u postupku, jer je o njihovim pravima odlučivao stvarno i mjesno nadležni sud – samo drugostepeno, umjesto prvostepenog vijeća Suda, koje je, za razliku od upravnog vijeća, i stručnije i specijalizovanije da rješava u građanskim postupcima, kakav je i izvršni postupak – postupak izvršenja sudskih odluka”, pojasnila je Kreso.

Ona tvrdi da je u konkretnom slučaju postupala u skladu s ovlaštenjima i odgovornostima predsjednika Suda, a to je odgovornost za imenovanje sudija u različita odjeljenja i vijeća te, po potrebi, određivanje i nadležnog odjeljenja.

“Odredbom člana 13. Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, uspostavljena su tri odjeljenja Suda, i to: Upravno odjeljenje, Krivično odjeljenje i Apelaciono odjeljenje. Istom odredbom je propisano da se od sudije iz drugog odjeljenja može tražiti da sudi u Apelacionom odjeljenju. Prema odredbi člana 16. Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, Apelaciono odjeljenje se sastoji od tri odjela, s tim što Odjel III, između ostalog, odlučuje i po žalbama na odluke Upravnog odjeljenja”, naglasila je Kreso.

Upravo u ovoj odredbi, tvrdi ona, sadržano je ovlaštenje predsjednika Suda da svojom odlukom rasporedi sudije drugostepenog građanskog vijeća Apelacionog odjeljenja da privremeno, zbog potrebe poslova i blagovremenog i ažurnog rješavanja predmeta, odlučuje po žalbama na odluke sudije u izvršnom postupku Upravnog odjeljenja.

“Dakle, da u tim predmetima drugostepeno vijeće Apelacionog odjeljenja bude privremeno, istovremeno raspoređeno i za rješavanje predmeta po žalbama na prvostepene odluke sudije za izvršni postupak Upravnog odjeljenja”, kazala je Kreso.

U izjavi za BIRN BiH Jašarević je rekao da je dokazao da je smjena s funkcije sekretara VTK-a bila nezakonita i da ima pet presuda za povratak na raniju funkciju. Presude je, kako tvrdi, donio Općinski sud u Sarajevu te Sud BiH.

“Prošao sam cjelokupan parnični postupak, gdje je VTK-u naloženo da me vrati, ali neko ne poštuje sudske presude. Ovo ili je učinjeno iz koristoljublja, ili je neko uzeo novac”, dodao je Jašarević.