Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bugojno

Bivše reprezentativne vile danas ruševine i okupljališta pasa

vile bug (1)

Ne mogu da shvatim koji je to mentalni sklop da nešto ovako lijepo pretvori u smetljište. Ovo je katastrofa

Objekt nekadašnje rezidencije poznatije kao Titova vila Gorica, nadomak Bugojna, u kojem su se u drugoj polovini prošlog vijeka donosile najznačajnije političke odluke, danas svjedoči o nemaru i neznanju. Umjesto obnove i razvoja turizma, ovaj historijski objekat pretvoren je u deponiju smeća i okupljalište pasa lutalica. No, mladi ljudi iz Bugojna odlučili su preuzeti inicijativu.

Vila izgrađena 1974. godine, u koju su tadašnjem predsjedniku Titu, koji je nakon Beograda i Brijuna najčešće boravio u Bugojnu, u posjetu dolazili brojni državnici, danas djeluje gotovo sablasno. Ništa bolje nije prošla ni ona u kojoj je odsjedao Branko Mikulić.

– Najviše mi je žao što je ovdje bila jedna bogata biblioteka od dvadesetak hiljada knjiga. Sve je to nestalo u dimu 1993. godine – kaže profesor Viktor Dundović.

Iako su oba prostora uništena, profesor Dundović, koji je još kao student svjedočio ovom historijskom vremenu, a potom radio kao turistički vodič, kaže da je Tito u Bugojno za desetak godina dolazio dvadeset i tri puta. I dok vraća sličice iz bivšeg života Gorice, pokazuje garažu u kojoj je do početka rata bila specijalno rađena Lada niva, poklon Leonida Brežnjeva Titu. Sve je to, kaže, zanimalo brojne turiste.

– Mnogi iz bivše Jugoslavije, ali i stranci, nailazeći kroz Bugojno za Jadran i dalje dolazili su ovdje i žao mi je što se nije sačuvala knjiga utisaka – kaže Dundović.

Umjesto prostora u kojem bi se smjenjivale turističke grupe i uživale u blagodeti borove šume, Gorica je danas divlja deponija smeća i mjesto kojim gazduju psi lutalice.

– Ne mogu da shvatim koji je to mentalni sklop da nešto ovako lijepo pretvori u smetljište. Ovo je katastrofa – ogorčen je Ismir Forić, predsjednik Skupštine Udruženja građana Vandali.

Stoga su mještani naselja Vesela vrijeme pandemije koronavirusa odlučili iskoristiti za čišćenje barem dijela šetnice. No za nastavak prvo treba ukloniti pse zbog čega su zatražili pomoć veterinarske stanice.

– Imamo nekoliko slučajeva u zadnje vrijeme gdje su napali šetače. Prvo se psi moraju ukloniti – zaključuje Forić.

– U najskorije vrijeme ćemo zbrinuti pse, premjestiti ih u azil i otvoriti prostor našim građanima, da jednog dana naprave akciju da to očistimo – navodi veterinar Sanel Alagić.

– Moramo to radi šetališta, radi obraza grada. Ovo su pluća Bugojna – poručuje Ibrahim Čajo iz UG Vandali Bugojno.

Kažu da ne žele oni biti dio nikakvih ideoloških niti rasprava o imovniskim pravima nad Goricom nego, jednostavno, nemaju vremena čekati narednih trideset godina. Da žive.