Bivšem pripadniku “Škorpiona”15 godina zatvora za ubistva u Srebrenici

BiH

milorad momic

Zbog sudjelovanja u ratnom zločinu, u kojem je ubijeno šest civila bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice, od kojih trojica maloljetnika, osječki Županijski sud u petak je proglasio krivim Milorada Momića (51), bivšeg pripadnika srpske paravojne postrojbe “škorpioni” i nepravomoćno ga osudio na 15 godina zatvora.

Optužnica je Momića teretila da je ratni zločin počinio u julu 1995. godine, u mjestu Godinjske Bare, u blizini Trnova, u BiH, kao pripadnik paravojne postrojbe “škorpioni”, koja je bila pridružena vojsci Republike Srpske.

eretilo ga se da je s još četvoricom poznatih i nekoliko nepoznatih pripadnika srpske paravojne postrojbe “Škorpioni”, nakon što su preuzeli zarobljenu šestoricu bošnjačkih civila s područja Srebrenice, po zapovjedi svoga zapovjednika Slobodana Medića odveli zarobljenike u blizinu borbenog položaja i tamo ih strijeljali.

Na taj način željeli su lažno predstaviti da su Bošnjaci poginuli u borbenim djelovanjima, a ne da su ubijeni, i tako prikriti masovne i organizirane likvidacije muškaraca bošnjačke nacionalnosti uhićenih na području Srebrenice.

[quote_box_right]Momićev advokat Tomislav Filaković najavio je žalbu na presudu, za koju drži da nije zakonski utemeljena, jer optužnica tereti Momića da je, skupa s ostalim počiniteljima, usmrtio žrtve pucajući im u leđa i glavu, što, kako drži, tokom postupka nije dokazano[/quote_box_right]

Sudsko vijeće zaključilo je kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da je Milorad Momić počinio kazneno djelo ratnog zločina, pri čemu je značajno pomogla video snimka događaja, koju su napravili sami počinitelji, a što je, kazao je sudac Zvonko Vrban, doista rijedak slučaj, ali je olakšalo sudskom vijeću utvrđivanje počinitelja i žrtava.

Sudsko vijeće ocijenilo je neistinitom i nevjerodostojnom Momićevu obranu da nije pucao na žrtve, već da je bio samo pasivni promatrač, jer se na video zapisu vidi da su svi počinitelji aktivno sudjelovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila, a da Momić nije pokazao nimalo sažaljenja prema žrtvama, niti se protivio volji i nakani da se uhićenici usmrte.

Sudsko Vijeće Momiću je produžilo istražni zatvor, a vrijeme koje je do sada proveo u istražnom zatvoru, od 25. avgusta 2014. godine, uračunato mu je u izrečenu kaznu, piše novinska agencija Fena.

Momićev advokat Tomislav Filaković najavio je žalbu na presudu, za koju drži da nije zakonski utemeljena, jer optužnica tereti Momića da je, skupa s ostalim počiniteljima, usmrtio žrtve pucajući im u leđa i glavu, što, kako drži, tokom postupka nije dokazano.

d409f30eb33c69fc98987f8186d5cf24

Zbog ratnog zločina protiv hrvatskih civila u Berku 1991, zbog kojeg mu se također sudi, na zahtjev hrvatskog pravosuđa Francuska je Momića izručila u septembru 2011. U tom kaznenom postupku koji se vodio na Županijskome sudu u Vukovaru, Momić je nepravomoćno krajem 2013. osuđen na tri godine zatvora, koji je dijelom izdržao u istražnom zatvoru.