Bivši borci nisu došli na razgovor s ministrom Bukvarevićem

salko_bukvarevic2
Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH

Oko 300 demobilisanih boraca i članova njihovih porodica još drže u blokadi petlju Šićki Brod, tražeći ispunjenje tri poznata uslova, upućena Ministarstvu za boračka i pitanje invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Na njihov zahtjev da dođe na razgovore, ministar Salko Bukvarević odgovorio je posjetom Tuzli te zatražio da bivši borci izaberu delegaciju od pet članova i dođu na razgovor s njim.

Novi policijski komesar TK Dževad Korman, koji je posredovao u pokušaju organiziranja razgovora, izjavio je da su prosvjednici s petlje Šićki Brod odbili otići u Tuzlu na sastanak.

Prema njegovim riječima, rekli su da se ne žele susresti s Bukvarevićem dok im ne obeća da će Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca FBiH u parlamentarnoj proceduri biti u ponedjeljak, a ne za 20 do 30 dana, kako je istaknuto jučer na konferenciji za novinare održanoj nakon vanredne sjednice Vlade FBiH u Sarajevu.

– Danas oko 11 sati javljeno mi je da borci traže razgovor i ja sam dogovorio sastanak za 14 sati, ali u vojnom odsjeku Federalnog ministarstva za boračka i pitanja invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Tuzli. Bio sam spreman da im na licu mjesta pokažem borački registar i prezentiram put kojim bismo išli do ispunjenja njihovih realnih zahtjeva – izjavio je Bukvarević za Fenu.

Kako je rekao, pripremio je da stavi na uvid i sve predložene zakonske izmjene koje osiguravaju povoljniji status ukupne boračke populacije, kao i proceduru kojom bi se ove odredbe pretvorile u praksi.

– Do 16.30 sati čekao sam dolazak delegacije boraca s petlje Šićki Brod, a u međuvremenu mi je javljeno da su demobilisani borci iz Zeničko-dobojskog kantona spremni doći u sjedište Ministarstva na razgovor i mi smo, nakon višesatnog čekanja, krenuli za Sarajevo da ih primimo i obavimo razgovor – izvjestio je ministar Bukvarević, nudeći istu varijantu i prosvjednicima iz Tuzle.

On je još jednom pozvao demobilisane borce da odblokiraju petlju Šićki Brod i da sve razgovore obave u institucijama Federacije, tim više što protesti u Tuzli i drugdje nisu bili najavljeni.

– Niko nema pravo blokirati ceste i ometati slobodu kretanja, to građani i privrednici nisu zaslužili – poručio je Bukvarević.