Stranka ga prati

Bivši član CIK-a Branko Petrić želi na čelo Agencije za zaštitu ličnih podataka

branko-petric

Nakon što je pred sudskim instancama pokušao bezuspješno osporiti svoju smjenu s mjesta člana CIK-a u Predstavničkom domu BiH na sjednici 11. marta, Petrić je postao savjetnik Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Branko Petrić, bivši član i predsjednik Centralne izborne komisije BiH, koji je u martu ove godine zbog isteka mandata smijenjen s te pozicije, jedan je od kandidata za direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) BiH, saznaje Fokus u parlamentarnoj komisiji zaduženoj za provedbu procedure izbora prvog čovjeka ove agencije.

Kako nam je potvrđeno, intervjui s kandidatima za ovu poziciju komisija će obaviti 1. oktobra ove godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga će biti utvrđena i rang lista kandidata, a konačnu riječ o izboru čelnika Agencije za zaštitu ličnih podataka dat će oba doma PSBiH.

Naši izvore tvrde da je Petrić, bez obzira na to koje mjesto zauzme na rang-listi kandidata najbliži poziciji direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka, jer on navodno ima podršku SNSD-a, a navodno je postignut i dogovor s koalicionim partnerima SDA i HDZ-om o ovom imenovanju.

Petrić je član CIK-a bio oko 15 godina, odnosno nešto duže od dva mandata. Nakon što je pred sudskim instancama pokušao bezuspješno osporiti svoju smjenu s mjesta člana CIK-a u Predstavničkom domu BiH na sjednici 11. marta, Petrić je postao savjetnik Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Ono što je također zanimljivo u vezi s izborom direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka jeste i to da je jedan od kandidata za ovu funkciju i Dragoljub Reljić, savjetnik za ustavno-pravna pitanja Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Upravo ovaj podatak, da se za istu poziciju bore dva savjetnika bliska visokim funkcionerima SNSD-a unijela je zabunu među pojedine članove komisije koja će intervjuirati i rangirati kandidate, ali naši izvori u konačnici ocjenjuju da će do samog izbora biti poznato koji od njih dvojice će dobiti podršku u Parlamentu BiH.

Uz navedene, kandidati za direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH su još i aktuelni čelnik ove institucije Petar Kovačević, te Ljubomir Kuravica, trenutno uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH.