Bivši direktor Elektroprivrede BiH: Šta nalaže okolinska dozvola, ovo se nije smjelo desiti

jablanicko_jezero-1024×683

Elektroprivreda BiH nije odgovorna za ekološku katastrofu u Jablaničkom jezeru, zvaničan je stav ove kompanije. Iz HE Jablanica tvrde da su se konsultovali sa nadležnim službama i da ekstremno nizak nivo vode nije, kako kažu, ništa spektakularno, kao i da su priče o pomoru ribe neozbiljne.

Ekolozi tvrde da je to sada nemoguće utvrditi, ali ističu da za okoliš odavno nikoga nije briga, javlja N1.

Jablaničko jezero je u sličnoj situaciji bilo i 2012, i 2005. godine, tvrdi direktor HE Jablanica. Dodaju da su ispustili vodu u konsultaciji sa stručnim osobama.

”Da je moglo doći do određene štete, moglo je, to ćemo evidentirati u narednim danima, napraviti presjek stanja. Mi smo spremni da nadoknadimo takve štete. Ali priča o ekološkoj katastrofi i priča od dva miliona ribljih jedinica, mislim da su u najmanju ruku neozbiljne”, istakao je Ramiz Zahirović, direktor HE Jablanica.

Jedan od uzroka ove situacije je suša, kažu u Elektroprivredi BiH, te poručuju da nisu odgovorni za ekološku katastrofu.

Zbog izrazito niskih temperatura u januaru, ali i porasta potrebe za električnom energijom, došlo je do pada kvote akumulacije u HE Jablanica, tako kažu u JP ”Elektroprivreda BiH.” Kako kažu u saopštenju, uprkos ovim okolnostima, nije došlo do nepropisnog ispuštanja vode, nije bilo neprimjerenog ispuštanja akumulacije HE ”Jablanica”, te da je sve urađeno zbog boljeg snabdijevanja elektroenergetskog sistema. Tvrde da nije prekršena propisana ispuštanja akumulacije HE ”Jablanica”, kao ni HE ”Grabovica” i ”Salakovac”, te da EP BiH nije uzrokovala ekološku katastrofu.

Da bi se izbjegla ova situacija, kaže nekadašnji prvi čovjek Elektroprivrede, voda iz HE ”Jablanica” morala se koristiti racionalnije.

[yuzo_related]

“Potrebno je znati šta EP-u nalaže energetska i okolinska dozvola i do kojeg nivoa su smjeli i morali oboriti kvotu a ne dozvoliti ovu situaciju”, rekao je Amer Jerlagić, bivši direktor EP BiH.

Ekolozi tvrde da nijedna od tri Elekroprivrede u BiH o okolišu ne vode računa, pa je gotovo nemoguće procijeniti je li zaista došlo do ekološke katastrofe.

”Da li je došlo do pomora ili nije oni ne znaju. Jednostavno, nikakvog monitoringa tu nema, bilo da su velike hidroelektrane u pitanju ili mala postrojenja, gdje još postoji obaveza nekog biološkog minimuma, odredba koje se niko ne pridržava”, komentarisao je Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija”.

Mještani tvrde da ih niko nije obavijestio da će doći do ispuštanja vode. Mnogi od njih su ribari, pa su štete za njih višestruke.

”Šta ću, ja tu ne mogu ništa. Ono je problem, nije samo meni nego čitavom društvu konjičkom, ribarima, ali niko to ne haje, ni za to ne vodi brige…”, kazao je mještanin Lisičića.

Iz HE ”Jablanica” kažu da će u narednim danima napraviti detajan izvještaj o stanju u ovoj akumulaciji. Ističu da je već sada došlo do porasta nivoa vode od pet metara, te da očekuju nastavak tog trenda.