BiH

Eldin Brčaninović

Bivši direktor Konjuha pravosnažno osuđen na pet godina zatvora

04/07/2022
Foto: Akta.ba

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se Brčaninović teretio da je kao direktor i odgovorna osoba u firmi Konjuh Živinice zloupotrijebio ovlaštenja, postupao suprotno interesima službe i Konjuha i suprotno propisima koji su ga obavezivali na zakonito, savjesno i odgovorno poslovanje

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda Tuzla za Eldina Brčaninovića, bivšeg direktora firme Konjuh d.d Živinice, i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, čime je presuda postala pravosnažna, piše Federalna.

Također, Brčaninoviću se izriče i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili funkcije direktora u privatnim ili javnim preduzećima, ustanovama ili organima u BiH u trajanju od 5 godina, te se obavezuje da oštećenoj firmi „Konjuh“ dd u stečaju na ime naknade štete isplati iznos od 105.000 KM u roku od 30 dana.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se Brčaninović teretio da je kao direktor i odgovorna osoba u firmi Konjuh Živinice zloupotrijebio ovlaštenja, postupao suprotno interesima službe i Konjuha i suprotno propisima koji su ga obavezivali na zakonito, savjesno i odgovorno poslovanje.

U dvije radnje koje se Brčaninoviću optužnicom stavljaju na teret navodi se da je firmi BH Pelete d.o.o Živinice, u kojoj je bio jedan od osnivača i sa kojom je Konjuh imao zaključene ugovore o poslovnom odnosu, pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 475.000 KM.

U prvoj tački optužnice se navodi da je ovoj firmi zloupotrebom položaja pribavio korist u iznosu od oko 370.000 KM tokom poslovnog odnosa vezanog za rekonstrukciju kotlovnice za proizvodnju peleta, o kojem iznosu je nadležni sud ranije odlučio u parničnom postupku. U drugoj tački optužnice se navodi da je istoj firmi pribavio korist u iznosu od 105.000 KM tako što je odobrio isplaćivanje fakture za ovu firmu za izvođenje radova na nadstrešnici kotlovnice koji nikada nisu izvedeni. Sud je u odnosu na ovu tačku optužnice obavezao osuđenog da na ime naknade štete isplati ovaj iznos firmi „Konjuh“ u stečaju, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.