Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši direktor Šuma RS osumnjičen za zloupotrebu položaja

sume-srpske34

Centar javne bezbjednosti Doboj dostavio je Okružnom tužilaštvu u tom grad izvještaj protiv D.G. iz Modriče i Z.S. iz Banje Luke, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo „zloupotreba ovlašćenja u privredi“.

Nezvanično, prijavljen je bivši direktor “Šuma RS” Dragan Grabovac i komercijalista Zoran Stojičić.

Za prvoprijavljenog D.G. postoji osnov sumnje da je kao odgovorna osoba u javnom preduzeću šumarstva „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac u februaru i aprilu 2015. godine sa privrednim društvom „Gora“ d.o.o. Teslić zaključio ugovore o sukcesivnoj isporuci trupaca četinara (ukupno 1.400 m3) ukupne vrijednosti 180.509,01 KM, iako je znao da navedeno privredno društvo ne posjeduje pilanske kapacitete, odnosno ne ispunjava minimalne tehničko-tehnološke uslove za primarnu preradu drveta.

Na osnovu ugovora, koji su zaključeni suprotno Odluci o načinu i uslovima prodaje šumskih drvnih sortimenata, koja je donesena od Nadzornog odbora „Šume Republike Srpske“, te suprotno Upustvu o primjeni iste odluke koje je kao odgovorno lice donio i potpisao D.G., Šumsko gazdinstvo „Borja“ Teslić je tokom 2015. godine privrednom društvu „Gora“ d.o.o. Teslić isporučilo 956,10 m3 trupaca četinara, ukupne vrijednosti 126.425,13 KM.

Zaključivanjem ugovora i isporukom drvnih sortimenata privrednom društvu koje ne ispunjava minimalne tehničko-tehnološke uslove za primarnu preradu drveta oštećeni su ostali drvoprerađivači koji ispunjavaju potrebne uslove za primarnu preradu drveta, saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Za drugoprijavljenog Z.S. postoji osnov sumnje da je kao odgovorna osoba u službi za komercijalne poslove u Javnom preduzeću šumarstva „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, zajedno sa prvoprijavljenim potpisao navedene ugovore na osnovu kojih su drvni sortimenti isporučeni privrednom društvu koje ne ispunjava uslove i na osnovu kojih su oštećeni drugi prerađivači koji ispunjavaju tehničko-tehnološke uslove za primarnu preradu drveta.