BiH

zabranjen ulazak

Bivši komandant Žandarmerije Srbije vraćen je danas sa granice BiH

24/03/2022

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da je registar stranih državljana u vlasništvu Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, Granične policije i Službe za poslove sa strancima

Bivši komandant Žandarmerije Srbije general Bratislav Dikić vraćen je danas sa granice BiH zbog evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima, rekao je večeras direktor Granične policije BiH Zoran Galić, prenosi N1.

Galić je rekao da je Dikić vraćen na graničnom prelazu Rača, ali da Granična policija BiH sa tim nema nikave veze.

“Mi smo subjekt koji samo postupa po onome što neko ubaci. To je evidencija o strancima koju puni Služba za poslove sa strancima i oni vode taj registar, takozvani ROS” pojasnio je Galić.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da je registar stranih državljana u vlasništvu Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, Granične policije i Službe za poslove sa strancima.

“Ako je neko upisan u bazu onda piše i zbog čega je tu i to je pročitao granični policajac”, rekao je Ujić i dodao da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH jedino nadležna da kaže da je neko prijetnja po bezbjednost BiH.

Dikić, danas general u penziji, je inače jedan od optuženih u predmetu koji se odnosi na pokušaj državnog udara i terorizam na izborni dan 2016. godine u Crnoj Gori. Ukinuta mu je prvostepena presuda kojom je osuđen na osam godina zatvora. Ponovo će mu se suditi.

Posljednji put Dikić je snimljen u BiH na proslavi neustavnog “dana RS” u Banjoj Luci početkom ove godine.

Slučaj Ković

Pripadnici Granične policije BiH nedavno su na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za historiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Zabrana ulaska Koviću izazvala je buru reakcija politačara iz Republike Srpske.

Ković je proruski orijentisani profesor koji je nedavno izjavio da “se mora biti spremno na novu podjelu Balkana i da je Rusija saveznik Srbiji”. Ković je takođe negirao genocid u Srebrenici u svojim javnim nastupima i govorio da nema dokaza da je presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić učestvovao u njemu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.