Prvostepena presuda

Bivši komesar krajiškog MUP-a Ramo Brkić osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora

ramo-brkic (1)

Brkić je tri godine bio u bjekstvu

Bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) Ramo Brkić osuđen je prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela davanje dara ili drugog oblika koristi, javlja NAP.

Brkić je tri godine bio u bjekstvu, a uhapšen je po Interpolovoj potjernici 28. maja 2019. godine. Početkom oktobra pušten je da se brani sa slobode.

Proces protiv Brkića prebačen je odlukom Suda Bosne i Hercegovine na Općinski sud u Sarajevu, a optužnicu u ovom slučaju zastupalo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

On je prvo optužen u predmetu sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga je teretila da je zajedno sa Senadom Šabićem, preko posrednika, sutkinji nudio dar kako bi im bila umanjena kazna ili da budu oslobođeni krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Brkić i Šabić su potom napustili teritoriju BiH te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je daljnje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.

Odvojeno od ovog predmeta, u novembru 2015. godine bivšeg policijskog komesara Sud Bosne i Hercegovine je pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja. Čekao je služenje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu gdje je trebao doći 9. marta 2016. godine, ali je pobjegao.