Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši Kustin komšija iz mahale: Njegov uzor bio je jalijaš Paša sa Gorice

emir kusturica

U redakciju EX-YU Portala, stiglo je pismo iz Vancouvera u kojem čitalac iznosi neka svoja sjećanja na Kustu, kako je napisao “mog bivšeg komšiju iz sarajevske ulice Jabučice Avde”. U pismu piše: “Da je bio nekako svoj i na svoju ruku pokazivao je još dok je bio odrasliji dječak. Iako sam stariji od njega 6-7 godina, sjećam se njegove nabusitosti.

Mi smo bili nekako baš fina raja u toj ulici, pa se on nije baš lijepo tu osjećao. Više je volio obližnju Goricu gdje su ga privlačili jalijaši tipa Paše, njegovog uzora u mladosti. Kako se više vrtio po Gorici nekako smo ga svi smetnuli s uma. Zaboravili.

08.06.1987.

Jednog dana dolazeći kod mojih u Jabučice Avde da pokupim kćerku koju su čuvali, vidim snima se neki film. Kad vidim Kusta na kamionu sa starom Olimpyom, a unutra Mira Banjac i Slobodan Aligrudić. Nije se baš pretrgo da se javi staroj raji iz ulice koja se tu okupila.

Njegov prvi i definitivno najbolji film. Kad je dobio kansku nagradu zadesio sam se na specijalizaciji u Parizu. Francuzi oko mene su mi dolazili i čestitali, a ja bio baš ponosan. Ne samo na Kustu i Avdu nego na ZOI, Dugme, nadrealiste, Energoinvest u kojem sam radio, moju finu zajebanstku raju. Na moje rodno Sarajevo.

Pročitao sam mu knjigu, dijelove na tvom portalu. Najviše mi je zasmetala njegova priča o njegovom Muratu koga je predstavio kao velikog rusofila i ako ne kao Srbina, onda kao teškog Jugoslovena. A sad gledaj ovo. Te 1971. bio popis stanovništva, a ja k’o student da zaradim koju pinku dobijem posao popisivača.

Dobio sam moj komšiluk da popišem. Tada u obližnjoj Kalemovoj živi Atif Purivatra, veliki zagovarač muslimanske nacije. Nama u raji ne pada na pamet da se po tom osnovu razdvajamo, pa se svi dogovorimo da se izjasnimo k’o Jugosloveni. Dođem na vrata Murata Kusturice, tada mislim Sekretara za informacije CK BiH.

On sam kod kuće. Hajde, Reso, bujrum. Sjednemo mi, a ja mu pričam kako smo se u raji dogovorili kako da se izjasnimo. On me prekide. Kaže, pusti to bolan, mi smo Muslimani, nemojte nasjedati na to. Održao mi je lekciju o tome i dobrom Atifu. Tu se on naravno izjasni kao Musliman, kao i za ženu mu u njega. Sad nešto kontam da je bio rusofil kako ga Nemanja predstavlja, dao bi mu ime Nemanja a ne Emir, strogo muslimansko ime.

Ma Murat je bio u stvari potpuno OK, a Kusta se bacio na staru. Svakakvih sam se čuda nagled’o i nasluš’o ovih zadnjih 20-ak godinica. Teško mi je shvatiti da on napušta gradski način života, pa živi na selu, druži se sa papcima, od nevjernika post’o šatro veliki Srbin. Ljudske duše su baš nepredvidive”, napisao je Reso uredniku Peri.

tumblr_inline_msvo3wjx7a1qz4rgp