Bivši radnici Livnice čelika Tuzla opet štrajkuju

livnica tuzla
Arhiva

Grupa bivših radnika firme Bosnia Valvesa, koja je osnovana u okviru Livnice čelika Tuzla, okupila se danas u krugu Livnice, tražeći rješavanje njihovog radnopravnog statusa i uvezivanje radnog staža.

Livnica čelika Tuzla je u stečaju, a radne knjižice radnika se vode na firmi Bosnia Valves, čiji kapital nije dovoljan za potraživanja ovih radnika.

Okupljeni radnici su poručili da im stečajni postupci nisu riješili njihove radničke probleme, te da nisu ispunjena obećanja nadležnih vlasti početkom ove godine, kada su stupili u štrajk glađu.

Bivši predsjednik sindikata radnika Livnice čelika Osman Sofić tvrdi da dosad jedino što je učinjeno je proglašenje stečaja, te slanje radnika na Zavod za zapošljavanje, gdje su imali određena primanja, navodeći da su potraživanja radnika neizvjesna, te da niko ne može da potvrdi ko je dužan i ko će radnicima isplatiti njihove plaće.

Sofić dodaje da se na sudu vode dva stečaja, jedan za Livnicu čelika Tuzla, odnosno imovinu zgrade i zemljište, drugi za firmu Bosnia Valves, koji se odnosi na radnike.

-Moja potraživanja su isplata 40 plata u posljednjih pet godina, od 2000. godine radnicima nije uvezan staž, još prije nastanka firme Bosnia Valves – kazao je Sofić.