Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši radnici namjenske industrije BNT stupili u štrajk glađu

bnt travnik strajk223

Bivši radnici namjenske industrije BNT Tvornica mašina i hidraulike iz Novog Travnika stupili su danas u štrajk glađu, javlja dopisnik BHRT-a. Na taj korak su se odlučili nakon bezuspješnih pokušaja da dobiju odgovor na pitanje kada će biti uplaćeni doprinosi da bi mogli otići u zasluženu penziju.
Dopisnik BHRT-a izvještava da su ovi ljudi formalno već penzionisani, ali da im penzije nisu isplaćivane zbog neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko, te zdravstveno osiguranje, odnosno zbog neuvezanog staža.

Njihovi doprinosi nisu izmireni za posljednjih pet godina.

“Ja sam otiš'o u penziju 17. avgusta i još ništa, niko se ne oglašava u vezi toga i mi smo morali na ovaj korak stupit jer nemamo drugog načina”, rekao je bivši radnik BNT Tvornica mašina i hidraulike, prenosi dopisnik BHRT-a.

Za uvezivanje radnog staža bivšim radnicima potrebno je obezbijediti oko 300.000 BAM. Uprava tog preduzeća iz namjenske industrije posluje pozitivno, ali, prema riječima bivšeg radnika Mirsada Perende, direktor BNT Tvornica mašina i hidraulike tu odgovornost prebacuje na Vladu Federacije BiH.

“Obećanja smo imali od direktora, međutim u zadnje vrijeme direktor prebacuje da će to nama Vlada kao većinski vlasnik, da će oni to ispoštovat’, ali do dana današnjeg nit se oglašava Vlada, nit direktor”, ističe Perenda.

Dopisnik BHRT-a prenosi stav Uprave preduzeća gdje navode da će problem biti rješen, ali da se mora čekati na provođenje predviđene zakonske procedure.

“Da bi Vlada odobrila sredstva za uvezivanje radnog staža mora biti poziv, moramo aplicirat’ na taj poziv i sve to dok se posloži radnicima će biti uvezan radnoi staž. Žao mi je što to traje i što će trajat’ poprilično dugo, ali će njima biti uvezan radni staž”, rekao je Besim Belegić iz Uprave BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik.

Radnici kažu da su, nakon što su formalno penzionisani, dobili otpremnine u tri isplate po 800 BAM, te da im u posljednja tri mjeseca nije isplaćena nijedna konvertibilna marka.