Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bjelašnica i Jahorina za vikend u punom kapacitetu

Bjelašnica

Nakon izuzetno loše zimske sezone sa malo snijega na bh. planinama za dane vikenda najavljuju dobru zabavu na spremnim ski-stazama.
Posljednjih dana snijeg se vratio na olimpijske ljepotice, a svi ljubitelji zimskih sportova će u danima vikenda imati priliku da uživaju u čarima zime i snijega, piše Anadolu Agency (AA).

Adis Mušinović, rukovodilac Službe održavanja ZOI 84 kazao je za AA da su uslijed nedostatka snijega imali dosta lošu sezonu.

“Na samom kraju sezone imali smo obilnije padavine na Bjelašnici nego što je to bio slučaj u prethodnim mjesecima. Skijalište na Bjelašnici je kompletno u funkciji, a i noćno skijanje je vraćeno u funkciju. Imamo solidan broj posjetilaca juče i danas, te očekujemo masovniji dolazak gostiju u danima vikenda”, istakao je Mušinović.

Radi trosjedna žičara, BX, kolijevka i ako vremenski uslovi budu dozvoljavali preko vikenda će biti u funkciji ski-liftovi heliodrom, kao i kotlovi koji vode do samog vrha Bjelašnice.

“Noćno skijanje ima do daljnjeg”, poručio je Mušinović.

Portparol Olimpijskog centra Jahorina Ivana Lizdek kazala je da su na Jahorini odlični uslovi za skijanje, a visina snijega iznosi 80 centimetara. Trenutno, danas nisu u funkciji svi ski-liftovi, ali Lizdek ističe da za vikend očekuju da će se moći skijati na svim stazama.

“Za vikend očekujemo i sunčano vrijeme što će sigurno dovesti do toga da će biti fantastični uslovi za skijanje. Iako je mart staze i snijeg su izuzetno kvalitetni”, naglasila je Lizdek.

Za vikend će se na Jahorini (staza Olimpik) održati takmičenja u alpskom skijanju za dječije kategorije u Otvorenom prvenstvu Bosne i Hercegovine, a u ponedjeljak i utorak takmičenja u alpskom skijanju za dječije kategorije u okviru Otvorenog prvenstva Republike Srpske.