BiH

sarajevska katedrala

Blajburška misa pod jakim mjerama obezbjeđenja (VIDEO)

16/05/2020

Oštre reakcije javnosti, političara i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini uslijedile su na najavu održavanja mise

Blajburška misa biće održana danas u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Kako je saopšteno iz Vrhbosanske nadbiskupije misi će prisustvovati 20 osoba i sveštenici uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera.

Oštre reakcije javnosti, političara i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini uslijedile su na najavu održavanja mise. Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini održat će komemorativni skup, kako je navedeno, “žrtvama zločinačkog terora u Sarajevu 1941-1945.”

Odluku o održavanju mise u Sarajevu su donijeli hrvatska biskupska konferencija, pocasni blajburski vod, Sabor Republike Hrvatske. Odgovornost je na organizatorima, kaže predsjednik Jevrejske zajednice i dodaje da je cijeli događaj inputiran od političke organizacije iz Hrvatske i stranke Hrvatske demokratske zajednice BiH, a sve kako bi se ostvario dobar rezultat na predstojećim izborima, javlja BHRT.

– Ovdje je izuzetak, ovdje se radi o nečemu što nije obična misa, što nije misa ni za duše pokojnika, bez obzira pripada li onom ili ovom kategoriji, narodu, nego nešto što nam je država Hrvatska inputirta putem svojih organa u Sarajevo. Katolička crkva je po meni dosta naivno poslušala vlast i ušla u nešto sto niije trebala, jer multietničko, multikonfensijalno i antifašističko Sarajevo na kraju to ne zaslužuje, kaže Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu.

Monsinjor Tomašević kaže da Crkva nije nikakva opasnost i da iza mise nema političke pozadine.

– Ne vidimo nikakvog razloga da bi to ikome smetalo. Jer molitva crkve nije stajaje iza nečijih djela, crkva nije sudac, i oni koji su žrtve ili koji su počinili zločine bilo u Drugom svjetskom ratu ili poslije Drugog svjetskog rata, oni su sada pokojni a crkva moli za pokojne ne ulazeći niti praveći ocjenu ili procjenu, to je Božije, ističe Tomašević.

Reagovali su građani, kulturni radnici. Reditelj Haris Pašović napominje da je u toku Drugog svjetskog rata u Sarajevu ubiljeno više od 10 hiljada ljudi.

– Zašto mi treba da budemo taoci, i da se ovdje dovodi do usijanja jedna situacija ja samo želim i apelujem da sutra ne bude nikakav incident, ljudima je više zlo od izloacije, korone, od toga sto nisu dobili platu, sto su izgubili posao, od korupcije i sad na sve to treba im jos i ovo. Nadam se da će Sarajevo odgovoriti kao što je i do sada odgovaralo, a to je da se suprostavi protiv fašizma da bude otvoreno za različite relogije, kulture po čemu se Bosna i Hercegovina i prepoznaje, poručuje Pašović.

Organizaciju ove mise u Udruženju antifašista SABNOR-a BiH smatraju političkom provokacijom.

– Svaka manifestacija u kojoj politika želi da upetlja prste ima svoje ciljeve. Izbori su u Hrvatskoj, izbori su lokalni i u BiH postoje i okolnosti u kojima se jedna ovbakva misa ne može održati u Hrvatskoj u Zagrebu jer je Hrvatska predsjedavajuća Vijeća Europske unije i ovo joj je mandat od 6 mjeseci i evidentno je da njima nije stalo da sada dobiju negativne poene od EU veličajući fašizam, kaže dr. Bakir Nakaš, član SABNOR-a.

Iz MUP-a KS najavili su pojačane mjere bezbjednosti u krugu sarajevske katedrale te obustavu saobraćaja od 9 sati ujutro. Također svi učesnici će se morati pridržavati propisanih epidemioloških mjera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.