Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Blaževiću četiri godine zatvora i da vrati ukradenih 615 hiljada KM

kantonalni sud mostar (1)

Budući da je u konkretnom slučaju zaključena Nagodba o priznanju krivice, na ovakvu odluku suda o krivičnopravnoj sankciji stranke nemaju pravo žalbe

Nakon što su tužitelj i optuženik sa svojim braniteljem sklopili nagodbu o priznanju krivice koju je sud prihvatio, Kantonalni sud u Mostaru 23. maja proglasio je krivim Antu Blaževića (1962.) iz Čapljine zbog krivičnog djela “pronevjere u službi” i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Kako se navodi u priopćenju za javnost Kantonalnog tužiteljstva Mostar, u optužnici se Anti Blaževiću stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 1. januara 2005. godine do 31. decembra 2014. godine u Čapljini, radeći na poslovima direktora u preduzeću „E….“ d.o.o. Čapljina, iskorištavanjem svog položaja i ovlasti kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, prisvojio novac koji mu je bio povjeren na radu u navedenom poduzeću.

“Kao jedini ovlašteni potpisnik za raspolaganje novcem na računima kod banki podizao je novac i istim raspolagao te vršio uvid u izvode pravne osobe koje su banke redovno sačinjavale i dostavljale kada je bilo promjena, bilo da se radi o uplatama ili isplatama, nakon čega bi sačinjavao po formi identične bankarske izvode na kojima bi svjesno ispravljao stavke sa bankarskih izvoda te tako sebi kroz duži vremenski period pribavio privtupravnu imovinsku korist, a oštetio preduzeće „E…“ d.o.o. Čapljina za iznos od 615.075,50 maraka”, navodi se u saopćenju.

Također, po pravomoćnosti presude optuženi je obvezan nadoknaditi štetu oštećenom preduzeću “E…” d.o.o. Čapljina u iznosu od 615.075,50 maraka te je obvezan platiti i troškove krivičnog postupka.

Budući da je u konkretnom slučaju zaključena Nagodba o priznanju krivice, na ovakvu odluku suda o krivičnopravnoj sankciji stranke nemaju pravo žalbe, dodaje se u saopćenju.