Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bliže se izbori: Zašto sve više novinara u BiH ulazi u politiku?

2EAF072B-9FA1-4CDF-A669-9B228F333015_w1023_r1_s

Na kandidatskim listama za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini i ovoga puta naći će se brojna imena iz svijeta novinarstva. Nekadašnji novinari kažu da ih je u politiku prije svega “otjerala” činjenica da je stanje u državi nikada gore i želja da pokušaju nešto da promijene, a što kroz novinarski posao nije moguće. Analitičari sa druge strane smatraju kako je to što se veliki broj novinara želi okušati u politici uzrokovano i teškim stanjem u bh. novinarstvu, piše Radio Slobodna Evropa.

Nije rijetkost da se novinari u BiH odluče okušati u političkim vodama. Tako je i ova predizborna kampanja na kandidatskim listama za opšte izbore donijela nova imena iz novinarske profesije. Među posljednjim koji su odlučili pisanje zamijeniti politikom je dugogodišnji novinar Vlastimir Mijović. On je kandidat Socijaldemokratske partije BiH na predstojećim izborima za Parlament Federacije BiH.

Kaže da su dva razloga koja su ga otisnula u politiku, prvi je taj da je kako kaže situacija u zemlji na ivici katastrofe i mora se mijenjati. Drugi je da se pokuša ojačati socijaldemokratija koja mu je kako kaže intimno bliska politička opcija. Na pitanje gdje može više dati kao novinar ili kao političar, Mijović, odgovara:

“Kada vagamo novinarstvo i politiku, onda je uteg na toj vagi sto posto u korist politike. Politika vodi procese, politika dominira, novinarstvo je tu neka pratnja koja može ponekad da utiče na politiku. Ovdje nije stvar toliko u poređenju politike i novinarstva, nego u činjenici da je naše novinarstvo postalo bez apsolutno ikakvog uticaja na javni i na politički život. Tome je djelom krivo novinarstvo, premda je više kriva politika. Novinarstvo je krivo što se većina medija priključila poslovno-političkim klanovima, obično vladajućim, i vode praktično kroz medije njihovu politiku, podržavaju je, manipuliraju javnošću, itd.”

Još jedno ime iz novinarstva ove godine našlo se na listi kandidata za parlament Federacije. Sanela Prašović-Gadžo kandidatkinja je Saveza za bolju budućnost, stranke na čijem je čelu vjerovatno najpoznatiji novinar među političarima, ili obrnuto, Fahrudin Radončić, vlasnik i osnivač Dnevnog avaza.

Pašović – Gadžo kaže da je, nakon 27 godina novinarske karijere u informativno-političkom programu, odlučila da se bavi politikom, a da joj je osnovni razlog bio revolt.

“Dođete do nekih limita u sebi, da vi budete osoba, koja možda može pokrenuti neke promjene. U jednom trenutku sam kao osoba, kao novinar, kao javna ličnost, detektovala jedan ogroman val primitivizma i radikalizma u našoj državi. Kada imate dvije kćerke koje ovdje žive, onda vas malo uhvati strah i panika i kažete sad je možda dosta. Možda sa nekih riječ i postova na društvenim mrežama ili novinarskog angažmana, treba pokušati praviti nešto konkretno. I to je bio razlog, jedan revolt u meni koji se probudio”, objašnjava ona.

Savezu za budućnost još ranije se priključio nekadašnji urednik informativnog programa Televizije Sarajevo Zvonko Marić. On je trenutno zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Kaže da su razlozi svakog od nekadašnjih novinara, kako su se i zašto našli u politici specifični, te da je upliv politike u javnim medijima, u kojima je proveo najveći dio svoje novinarske karijere, jako veliki.

“Sama činjenica da politika vrši upliv u medijima, u jednom trenutku mi se učinilo da je nekako licemjerno raditi u tim medijima i predstavljati se kao neovisni, a nema neovisnih, mogu biti profesionalni manje profesionalni ili neprofesionalni novinari. Dakle, rekao sam da je onda časnije i poštenije baviti se, a i svojevrstan je izazov na kraju moje novinarske karijere, biti u politici i istinski, javno i transparentno se baviti politikom, a ne predstavljati se kao neki neovisni novinar kako to mnogi rade”, navodi Marić.

Ovo troje nekadašnjih novinara samo su neki koji su novinarstvo zamijenili politikom. Tako je kandidat za člana Predsjedništva BIH ispred SDP-a, bio bivši urednik federalne televizije Bakir Hadžiomerović. U skupštinskim klupama u Parlamentu Federacije, također ispred SDP-a, sjedi nekadašnja novinarka Segmedina Srna.

Direktor Media centra Boro Kontić kaže da novinare u politiku u BiH “guraju” brojni razlozi, među njima i onaj finansijske nesigurnosti u kojoj bh. novinari danas rade.

“Najveći broj novinara manje više prati politiku, neko direktno neko indirektno, ali vezani su za nju, prate je, izvještavaju, razgovaraju sa većinom tih ljudi. U principu vi ako ste profesionalac znate da je između toga provalija koja se nikada ne može povezati. Međutim, moguće da dobar dio ljudi kada shvati kakve sve budale u toj politici rade, kažu što ne bih i ja to radio. Drugo, kod nas je do te mjere profesija ponižena, finansijski, plate novinara su gotovo najniže. Prosječna plata u BIH je 450 eura, a prosječna novinarska plata je oko 350 eura, mislim. Učiteljice i novinari to je neki nivo. A biti u državnoj službi je jedno uhljebljenje koje je neuporedivo”, objašnjava Kontić.