BiH

Blizu 400 državljana BiH dijeli sudbinu Grka

01/07/2015

Iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Grčkoj su kazali kako se do sada niko od državljana BiH nije obratio za neki vid pomoći ili podrške nakon što je Grčka zapala u finansijsku krizu zbog problema u pregovorima između grčke vlade i međunarodnih kreditora.

“Niko nam se od bh. državljana nije obraćao za neki oblik pomoći zbog posljednjih dešavanja u Grčkoj”, kazali su iz Ambasade BiH za Anadolu Agency (AA).

U Grčkoj živi nekoliko stotina građana iz Bosne i Hercegovine koji su direktno svjedočili posljednjoj finansijskoj krizi zbog koje su banke u toj zemlji od ponedjeljka zatvorene.

“U Republici Grčkoj živi mali broj građana Bosne i Hercegovine, pretpostavljamo oko 400. Tačan broj nemamo jer se oni prilikom dolaska u Grčku ne javljaju u ambasadu osim ako nemaju neki problem”, kazali su iz Ambasade BiH u Atini.

Naglasili su kako i državljani BiH koji žive u Grčkoj imaju slične ekonomske i finansijske probleme kao i ostali građani te zemlje.

“Ukoliko građani BiH imaju boravište u Grčkoj oni dijele sudbinu ostalih građana ove zemlje, pa je tako i u ovim kriznim vremenima”, rekli su iz Ambasade BiH u Grčkoj.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je saopćila da BiH ne bi trebala osjetiti bilo kakve veće promjene u svome finansijskom sistemu.

[pull_quote_right]U Grčkoj živi nekoliko stotina građana iz Bosne i Hercegovine koji su direktno svjedočili posljednjoj financijskoj krizi zbog koje su banke u toj zemlji od ponedjeljak zatvorene[/pull_quote_right]

“Grčke banke ne posluju u BiH, te stoga BiH ne treba očekivati bilo kakve negativne implikacije po finansijski sistem u BiH, budući da bankarski sektor u BiH nije izložen grčkim bankama, i neće biti direktnog uticaja kao što to može biti u zemljama u regionu kao što su Makedonija, Srbija, Albanija i Bugarska gdje su prisutne grčke banke i firme”, navode iz CBBiH.

Dodaju također kako Grčka nije značajan trgovinski partner BiH te i u tom kontekstu ne treba očekivati poremećaje.

Stanje direktnih investicija u BiH iz Grčke, prema posljednjim raspoloživim podacima, ne prelazi 1,4 miliona KM.

“U slučaju izlaska Grčke iz eurozone može se očekivati deprecijacija eura. S obzirom na to da je domaća valuta KM fiksno vezana za euro, deprecijacija eura bi značila automatsko slabljenje i KM u odnosu na druge valute. Međutim, i ova dešavanja ne bi trebala imati značajan uticaj po privredu BiH, jer su glavni trgovinski partneri BiH zemlje okruženja, koje ili svoju valutu prilagođavaju u odnosu na euro ili koriste euro kao domaću valutu”, navodi CBBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.