Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blokirana višemilionska imovina stečena na nezakonit način

Blokada-Imovine

Višemilionski vrijedna imovina za koju se sumnja da je stečena na nezakonit način blokirana je i čeka okončanje sudskih postupaka koji su u toku ili tek trebaju započeti širom Federacije BiH. Rezultat je to početka primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom u FBiH, koji se počeo primjenjivati od marta 2015. godine, a usvojen je u septembru prošle godine.

Zanimljivo je da se ovaj Zakon počeo primjenjivati u nekim vrlo zvučnim i medijski eksploatiranim slučajevima. Inače Zakon se počinje primjenjivati kao sastavni dio utvrđivanja kaznenih djela iz oblasti finansijskog, organiziranog i kriminala povezanog sa koruptivnim kaznenim djelima.

Prvi slučajevi

Prema informacijama do kojih je došao naš Dnevni list, među prvima je Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine primijenjen od strane Tužilaštva Sarajevskog kantona, koje je vodeći istragu u slučaju “Bosnalijek” zatražilo od nadležnog suda blokiranje desetak vrijednih nekretnina u vlasništvu osumnjičenih. To je Sud i odobrio i ove nekretnine će do okončanja postupka biti osigurane mjerama osiguranja imovinske koristi za koju se sumnja da je pribavljena na nezakonit način. Procjenjuje se da samo ova blokirana imovina prelazi vrijednost od dva miliona maraka. Na ovakvu odluku Suda optuženi su se žalili i postupak je kako smo doznali u Kantonalnom Sudu Sarajevo u toku. Međutim, i pored toga sporna imovina za koju su tužitelji smatrali kako je pribavljena na sumnjiv način je blokirana.

Ovo nije jedini slučaj gdje je na zahtjev sarajevskog tužilaštva blokirana vrijedna imovina. Tako se u nekim drugim slučajevima bilježi i prvi slučajevi blokade poslovnih prostora na atraktivnim lokacijama, novca te druge imovine za koju se sumnja da je stečena nezakonito. Ovo je veliki napredak u borbi protiv kriminala i korupcije jer se u ranijem periodu dešavalo da se u sličnim slučajevima imovina rasproda ili prenese na druge osobe prije kraja kaznenog postupka, pa se čak i u slučaju pravosnažne presude nije imalo šta oduzeti. Sada se tako nešto više ne može desiti, odnosno mogućnost da do toga dođe je znatno manja.

Primjena

Kada je riječ o primjeni ovog Zakona u pogledu trajnog oduzimanja nezakonito stečene imovine jedan od prvih predmeta je nedavna presuda bivšem direktoru KPZ Tuzla Hasanu Hodžiću, kojem je Sud u Tuzli na osnovu odredbi ovog Zakona oduzeo imovinsku korist u vrijednosti od 190.000 KM koja će biti uplaćena u proračun FBiH. Svom ovom imovinom trebala bi upravljati Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, koja je još uvijek u fazi formiranja. Već sada je izvjesno kako bi ova institucija trebala imati pune ruke posla, a budžet FBiH značajna sredstva, jer sav novac koji se oduzme, ili se do njega dođe prodajom nezakonito stečene imovine, prihod je budžeta Federacije BiH.

Prve istrage

Još jedna bitna novina koju je Zakon donio jeste i mogućnost vođenja finansijskih istraga. Ove postupke, pod nadzorom tužilaštva, provede policijski organi, ali sada u direktnoj saradnji sa Poreznom upravom, Agencijom za bankarstvo i drugim institucijama. Ključni cilj finansijskih istraga jeste da se utvrdi vrijednost, porijeklo imovine osumnjičenih osoba i srazmjer te imovine sa zvanično prijavljenim prihodima koje su ti pojedinci ostvarili. Prema informacijama do kojih smo došli već se provode veoma opširne i obimne finansijske istrage i vrlo brzo se može očekivati da dođe do procesuiranja slučajeva u kojima će biti obuhvaćena izuzetno vrijedna imovina stečena kaznenim djelima.

Agenciji potrebna sredstva

Jedan od ključnih segmenata za punu provedbu Zakona jeste i Agencija za upravljanje oduzetom imovinom. Naime, upravo bi ova institucija trebala biti ključna karika u procesu ponovnog vraćanja nezakonito stečene imovine u legalne tokove. Imovinu će svojim odlukama oduzimati sudovi, ali je Agencija ta koja bi trebala dalje da se brine o toj imovini, odnosno da je čuva, skladišti i u konačnici prodaje. Tako bi se na jednom mjestu trebala naći sva imovina oduzeta od kriminalaca. Osim prodaje, Agencija je prema zakonu nadležna i da Vladi FBiH predloži da se određena imovina pokloni. Poklanjati se može naučnim, kulturnim, obrazovnim i sličnim udruženjima i institucijama, a sve sa ciljem da se nezakonito stečena imovina ponovno vrati na raspolaganje cjelokupnom društvu, kao najvećoj žrtvi organiziranog kriminala i korupcije. Agencija je još uvijek u povojima, jer Vlada FBiH nije odobrila sredstva dovoljna za smještaj i puni početak rada ove institucije. Taj problem bi vrlo brzo mogao eskalirati jer su sudovi već počeli donositi prve presude kojim se imovina oduzima, ali sa njom još uvijek nema ko upravljati.