Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugledni američki magazin

Bloomberg: Putin je pomogao Dodiku da pobijedi na izborima

a9c9aca153b0df8447ef69e8d09251be

„Balkanske zemlje trebaju garanciju od Evrope i SAD-a, da ih neće ostaviti ranjive i podložne Putinovim manipulacijama“, istaknuto je.

Put balkanskih zemalja ka EU i NATO-u nikako ne odgovara ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a konkretno u BiH, Putin je pomogao Dodiku da pobijedi na izborima koji su održani u oktobru ove godine, objavio je ugledni američki magazin Bloomberg.

„Pozitivni koraci koje su napravile balkanske zemlje, predstavljaju loše vijesti za Putina. Crna Gora je postala članica NATO-a, Makedonija je na pragu okončanja spora sa Grčkom, pregovori o budućnosti Kosova napreduju, a BiH je imala izbore koji nisu bili obilježeni protestima kao primjerice 2014. godine. Putin sve to smatra jačanjem veza sa zapadnim zemljama koje, prema njegovom mišljenju, nastoje da okruže Rusiju sa svih strana i zbace je sa mjesta jedne od svjetskih sila. Zato se Rusija miješa u prilike na Balkanu“, navodi Bloomberg.

Dodaju da je Milorad Dodik za Putina vođa separatističkog pokreta među bosanskim Srbima, te mu je stoga i pomogao da pobijedi u trci za Predsjedništvo BiH.

„Aktivnosti Rusije stvaraju probleme u Evropi i na Balkanu, jer destabiliziraju jugoistočno krilo kontinenta. Visoki zvaničnici EU zabrinuti su da bi se Balkan mogao vratiti ratovanju iz devedesetih godina prošlog stoljeća“, navedeno je.

Bloomberg podsjeća i da je ruska hakerska grupa izvela cyber napad na Ministarstvo odbrane Crne Gore, te dodaju da u Srbiji Rusija ima špijunski centar pod krinkom humanitarnog  djelovanja.

„Jačanju uticaja Rusije donekle je doprinijela i sama Evropa, budući da zemlje EU dugo u neizvjesnosti drže balkanske zemlje, kada je riječ o pristupanju Uniji. Da bi nastavile svoj put ka miru i stabilnosti, balkanske zemlje trebaju garanciju od Evrope i SAD-a, da ih neće ostaviti ranjive i podložne Putinovim manipulacijama“, istaknuto je.