Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bloomberg: Rusija koristi Dodika kao alat

BiH

dodik putin

Direktna ruska intervencija u Ukrajini i Srbiji kao i skandal vezano za umiješanost u američke predsjedničke izbore, zasjenili su veliku igru koju je Rusija započela u jednoj regiji, a to je Balkan, piše ugledni časopis Bloomberg.

“Za razliku od drugih mjesta gdje Rusija primjenjuje silu, na Balkanu povlače nešto suptilnije poteze, ali ne manje ozbiljne. Balkan je dugo vremena bio svojevrsno rusko igralište”, navodi se u analizi Bloomberga.

Dodaje se da novoizabrani predsjednik Donald Trump neće staviti Balkan u fokus svog djelovanja, a budući da je Evropska unija uz proteklom periodu razjedinjena po brojnim pitanjima, Putin upravo u tome vidi svoju šansu da pojača prisustvo i uticaj Rusije na Balkanu.

“Rusija je identificirala Makedoniju, Crnu Goru i BiH kao potencijalne prijetnje, jer ove zemlje žele u NATO. Zato će Putinov cilj na Balkanu biti da ove zemlje na neki način održi neutralnim. Da bi to postigao on i njegovi saradnici već poduzimaju određene korake. Naime, Rusija insistira da se zatvori Ured visokog predstavnika u BiH”, piše Bloomberg.

U analizi uglednog časopisa navodi se i da Rusi imaju saveznike u Srbima, ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

“Rusija koristi predsjednika RS-a Milorada Dodika kao alat, jer on želi podijeliti BiH”, navodi se u analizi Bloomberga.

Dodaje se da je Rusija trenutno prisutna u svim balkanskim zemljama te da postaju sve aktivniji.

“Ukoliko dođe do zaostrašavanja odnosa, vojna intervencija Rusije nije isključena”, zaključuje se u analizi Bloomberga.