Bodonyi: Bh. političari su posvađani, sebični, neiskreni i manipulatori

claire bodonyi345

Političari u Bosni i Hercegovini beznadno su posvađani, sebični, skloni svakoj vrsti manipulacija kako bi se održali na vlasti, a pri tom potpuno neiskreni kada tvrde da su spremni bez zadrške raditi na zajedničkim projektima kakav je pridruživanje njihove zemlje Evropskoj uniji, ocjena je ambasadorice Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi, koja krajem maja odlazi sa te dužnosti.

U oproštajnom razgovoru s novinarima u Sarajevu, Bodonyi je bez pretjeranog ustezanja potvrdila kako i u međunarodnoj zajednici dijele loše mišljenje o bosanskohercegovačkim političarima, koje, prema svim istraživanjima javnog mišljenja, ima većina običnih ljudi u toj zemlji, prenosi Hina

“Međunarodna zajednica je svakodnevno suočena s pokušajima ucjena, koji dolaze sa svih strana”, kazala je francuska ambasadorica, pojašnjavajući kako se to odnosi na činjenicu da političari u Bosni i Hercegovini od diplomata očekuju da rade njihov posao prebacujući istovremeno na međunarodnu zajednicu odgovornost za vlastite neuspjehe.

Kao tipični primjer manipulacija navela je polemike oko uvođenja novih trošarina za gorivo, što je preduslov kako bi međunarodni kreditori isplatiti Bosni i Hercegovini već ugovorene kredite od gotovo milijardu eura, namijenjene poboljšanju očajne putne infrastrukture u toj zemlji.

‘Propale tri milijarde’

Prijedlog Zakona o povećanju akciza na gorivo u srijedu je po drugi put oboren u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što znači da neće biti ni kredita, ni cestogradnje, pa ni investitora koji bi bilo zainteresirani za dalja ulaganja.

Opozicija, koja je nastojala blokirati taj zakon i na kraju u tome uspjela, imala je kao argument tvrdnju da će to donijeti lančana poskupljenja, a vlast se nije potrudila objasniti sve prednosti tako velikog investicijskog ciklusa.

Na kraju je ostala i konfuzija među običnim ljudima, pa i medijima.

Mediji u četvrtak izvještaj sa sjednice Zastupničkog doma bh. Parlamenta opisuju sa naslovima “Propale tri milijarde”, “Odbijen pokušaj udara na džep građana”…

“Zamjeram onima koji znaju detalje, ali ih loše objašnjavaju ili ih koriste da neargumentirano odvrate ljude od onoga što je bitno. Kasnije, iza zavjese, događa se to da ambasadori EU-a pokušavaju objasniti političarima da ona druga objašnjenja koja su dobili nisu dobra ni ispravna, a u isto vrijeme političari su se već obavezali kako će provesti reforme, među kojima je i taj zakon [o trošarinama]. Sve su to već potpisali u pismu kada su potpisali sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom”, pojašnjava Bodonyi.

Konstatirala je kako je u okolnostima poput tih, političarima u Bosni i Hercegovini najjednostavnije poručiti međunarodnoj zajednici da bi ona trebala rješavati probleme umjesto domaćih vlasti.

Neće biti Daytona II

Za države poput Francuske takvo šta, kazala je ambasadorica, apsolutno je neprihvatljivo.

“Nameće nam se uloga koju bar Francuska ne želi prihvatiti. Mi ne želimo biti aktivni akteri, niti se uplitati u politički život zemlje”, kazala je Bodonyi, konstatirajući kako to onda izaziva nove polemike, pokušaje manipulranja, pa i predbacivanja diplomatama kako su “glupi”.

Sa stajališta službenog Pariza, kako je potvrdila ambasadorica, ideja o Daytonu II, odnosno formalnoj konferenciji na kojoj bi se pokušale ispraviti loše strane postojećeg Ustava Bosne i Hercegovine, nije opcija.

Umjesto toga, treba provoditi reforme, koje će od Bosne i Hercegovine načiniti funkcionalnu državu.

“Potrebno je samo nekoliko kvalitetnih odluka”, tvrdi Bodonoyi, pojašnjavajući kako bi izvrstan primjer za to mogao biti evropski projekat.

Nažalost, kako je istaknula, ni za to nema potrebne političke volje, baš kao ni za istinsko pomirenje u zemlji koja je toliko propatila.

Nije Dodik usamljen slučaj

“Nakon tri godine koje sam provela ovdje, mogu konstatirati da cilj nije ni pomirenje, ni zajednički život. Svako se povlači na teritoriju koji on kontrolira, ponekad i na nelegalan način, stičući od toga finansijsku korist”, pojašnjava ambasadorica.

Bodonyi je izbjegavala pominjati imena političara, no nije mogla izbjeći pitanje o predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, koji je od kraja 2016. godine pod sankcijama američke vlade.

Članice EU-a nisu poduzele slične mjere, a Bodonyi je pojasnila kako je njihova procjena da to ne bi imalo poželjni učinak.

Istaknula je, ipak, kako osnov za uvođenje kaznenih mjera postoji, a za njima će EU krenuti i nametnuti ih svima onima koji bi doveli u pitanje stabilnost Bosne i Hercegovine.