Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bogdan Stevanović optužen za najgnusnije zločine u Skelanima

BiH

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Bogdana Stevanovića, rođenog 1951. godine u Orahovici, općina Srebrenica, nastanjenog u R Srbiji, državljanina R Srbije i BiH.

Optuženi se tereti da je od maja do kraja augusta 1992. godine, u svojstvu komandira SJB Skelani i člana Kriznog štaba Srpske opštine Skelani (SOS), učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga s ciljem pomaganja u ubistvima i naređivanju ubistava, deportacije ili prisilnog preseljenja stanovništva i progona bošnjačkog stanovništva iz više mjesta na širem području Skelana i Srebrenice.

Progoni su počinjeni organiziranim napadima na sela i naselja, potpomognuti artiljerijskim djelovanjem, prisilnim odvajanjem muškaraca te ubistvima više osoba pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredene blizine. Također, progoni su počinjeni zatvaranjem u prostorijama SJB Skelani i „Združeni dom“ u Skelanima te prisilnim progonom žena i djece prema Bajinoj Bašti, Republika Srbija.

U navedenim napadima ubijeno je najmanje 35 osoba te zatvoreno i deportovano više stotina Bošnjaka s područja Skelana i okoline.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem oko 81 svjedoka i stručnog vještaka te prilaganjem obimnog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.