Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bogdanić: Istražiti sve okolnosti, nakon primjedbi roditelja na liječenje bebe u UKC-u

Dragan Bogdanić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić razgovarao je danas s Aleksandrom Vesić i Duškom Danojlićem, koji su prethodnih dana iskazali svoje nezadovoljstvo u procesu liječenja njihovog djeteta u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a.

Bogdanić se u potpunosti upoznao sa iskustvima roditelja čija se beba trenutno nalazi na liječenju u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, te izrazio žaljenje zbog njihovog negativnog iskustva, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

-Imajući u vidu osjetljivost navedene situacije i medicinskog stanja pacijenta ministar je roditeljima pružio punu podršku u zajedničkom nastojanju da se prije svega obezbjedi najbolja zdravstvena zaštita za dijete. Takođe je naglasio da će cijeli slučaj pratiti i da očekuje da banjalučka bolnica u potpunosti istraži sve okolnosti i utvrdi eventualnu odgovornost – navodi se u saopćenju.

Aleksandra Vesić i Duško Danojlić zahvalili su ministru na razumijevanju i podršci u namjeri da se javno ukaže na pojedinačne nepravilnosti u radu zdravstvenih radnika, te zaštite pacijenti i njihova prava na korektan odnos i pravovremene informacije o zdravstvenom stanju pacijenta.

Oni su također istakli da su s većinom zdravstvenih radnika u UKC RS imali izuzetno dobru komunikaciju i saradnju, te da im nije namjera da zbog pojedinačnog negativnog iskustva obezvrijede predan rad i profesionalnost većine zdravstvenih radnika.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a napominju da oni i sve relevantne institucije u zdravstvu svakodnevno analiziraju sve sugestije i prijedloge korisnika zdravstvene zaštite.

U tom smislu otvoreni smo za dijalog uvjereni da se problemi na koje eventualno naiđu mogu riješiti unutar sistema i u najboljem interesu pacijenta.

Aleksandra Vesić, majka bebe koja je bila na Odjeljenju intenzivne njege Klinike za dječije bolesti, progovorila je u izjavi pojedinim medijima u RS o lošim uvjetima na pojedinim odjelima banjalučke bolnice gdje je bila smještena tokom održavanja trudnoće, a zatim i njena beba, koja je u 27. danu života poslata na liječenje u Beograd.

Ispričala je i da je jedna doktorica tražila novac da se dijete otpusti i prebaci u Beograd te da će zbog toga podnijeti tužbu.