Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bolnica Jajce objasnila zašto su porodici poslali amputiranu nogu pacijenta

bolnica jajce

Noga koja je prije tri dana amputirana čovjeku zbog bolesti u Općoj bolnici Jajce dostavljena je u kartonskoj kutiji na kućnu adresu njegove porodice. Nakon što je poriča završila u medijima, Opća bolnica Jajce u saopćenju je objasnila svoj postupak.

– Način na koji je prenesena vijest o “isporuci”, “dostavljanju” na kućnu adresu amputiranog ekstremiteta je netačna i zlonamjerna. Neosporne i tačne su sljedeće činjenice – zakonsko rješenje o zbrinjavanju amputiranih ekstremiteta predviđa dva načina: spaljivanje i zakopavanje. U dogovoru s porodicom je odlučeno da nakon operacije oni preuzmu amputirani ekstremitet koji će zakopati u groblju/mezarju – navodi se u saopćenju Opće bolnice Jajce.

paket - amputirana noga

Istakli su da je amputirani ektremitet propisno spakovan i na osnovu dogovora predat u bolničkim prostorijama prijatelju porodice, o čemu postoji pismena izjava o preuzimanju. Ekstremitet je zakopan u groblju/mezarju čime nije narušena niti jedna zakonska, a ni vjerska procedura.

– Ovim obavještenjem želimo ispratiti netačne i neprovjerene navode koji su objavili pojedini mediji, a koji su doveli u zabludu i pogrešno tumačenje pojedinih čitatelja da se radi o dostavi amputiranog ekstremiteta na “kućnu adresu putem pošte”. Također, izjave pojedinih zvaničnika su bile preuranjene i neodmjerene, na neki način su potvrdile netačne natpise u medijima, a da prije davanja izjave nisu kontaktirai bolnicu niti nadležne inspekcije da bi utvrdili tačnost navedenih informacija – stoji u saopćenju.

Osim toga, iz Opće bolnice Jajce navode da niko u ime bolnice ne treba upućivati izvinjenje porodici zbog navednog “događaja”, jer su sama porodica, kao i uposlenici bolnice, bili zatečeni netačnim natpisima u medijima.