Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ICMP

Bomberger: Hiljade bijelih nišana svjedoče o neprestanoj potrebi za pravdom

imcp bomberger
Foto: ICMP

“Mi smo uz porodice žrtava. Zločini počinjeni u Srebrenici i na drugim mjestima ne mogu ostati nekažnjeni, mora se podržati vladavina prava”, rekla je generalna direktorica ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan

Više od 7.000 žrtava genocida identificirano je kao rezultat procesa zasnovanog na upoređivanju DNK koji je pionirski započela Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP). Svake godine se sahranjuju novi posmrtni ostaci žrtava – saopćeno je iz ICMP-a.

Proces identifikacije i ponovnog sastavljanja skeletnih ostataka može uključivati ekshumaciju iz više skrivenih grobnica i može trajati godinama.

Prisustvujući današnjoj ceremoniji u Potočarima, zajedno sa uposlenicima ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan, generalna direktorica Kathryne Bomberger kazala je da hiljade bijelih nadgrobnih spomenika koji se nižu uz padinu nasuprot fabrike u kojoj su u julu 1995. godine muškarci i dječaci odvajani od svojih porodica, svjedoče o “neprestanoj potrebi za pravdom.”

Bomberger je naglasila da “sve osobe koje su sahranjene u ovom mezarju imaju ime i prezime”, dok su činjenice o genocidu utvrđene – putem dokaza koji su potvrđeni u sudskim postupcima i kroz identifikacije zasnovane na dokazanom i pouzdanom naučnom procesu.

-Mi smo uz porodice žrtava. Zločini počinjeni u Srebrenici i na drugim mjestima ne mogu ostati nekažnjeni, mora se podržati vladavina prava. Mora se sve uraditi da se osigura istina, pravda i odšteta – rekla je Bomberger.

Ove sedmice, osim današnjeg ukopa, biće obavljena 71 “reasocijacija”. Posmrtni ostaci koji su već identificirani i ukopani bit će ekshumirani, a kosti koje su u međuvremenu pronađene će biti vraćene pripadajućim kosturima, a tijela će potom biti ponovo sahranjena.

Kako navode iz ICMP-a, porodice su kontaktirane i zamoljene da daju saglasnost za reasocijaciju posmrtnih ostataka. Čak i ova tijela će u mnogim slučajevima i dalje biti nekompletna.