migrantska kriza

Borba mještana Medenog Polja protiv migranata

migrantie34332

U Bosanskom Petrovcu najavljuju da će se boriti do kraja ukoliko kantonalna vlada preseli migrante u Medeno Polje. Mještani kažu da nema kompromisa i sa migrantima ne žele da žive

Nedavno je Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca usvojilo Rezoluciju kojom od kantonalne vlasti traže da odustanu od prijedloga da centar za migrante u Vučjaku i Biri prebace u povratničko naselje Medeno Polje, nekoliko kilometara od Petrovca. Vlada Unsko sanskog kantona ponovo je aktuelizovala ovo pitanje, bez obzira na upozorenja međunarodnih predstavnika ali i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), da se prihvatni centri moraju izmjestiti izvan kantona, dakle što dalje od granice sa EU, piše Deutsche Welle.

Bježaćemo ponovo

Duško i Slađana Mišćević

“Bježaćemo, šta ćemo. Pošto su oni zaštićeni, mi ćemo biti građani drugog reda. Ima kompromis, mi ćemo njima dati stoku i kuće, a oni nama nek` daju ono svoje i super. Ne moramo u EU, ljepše mi je po Bihaću hodati i biti u kampu nego čuvati krave i obrađivati zemlju. Prepisaću im sve, a meni neka daju ono što oni imaju. Blokiraćemo sve i borićem se do zadnjeg. Nismo bili krivi ni 1995. kad smo odlazili, ni 2001. kad smo se vratili, nismo krivi ni danas”, pričaju Duško i Slađana Mišćević iz Medenog Polja, koji sa još 15-ak povratnika žive u ovom selu nadomak Petrovca.

I iz opštine najavljuju blokadu magistralnog puta prema Bihaću jer bi, kako se navodi u Rezoluciji, dodatni problem sa migrantima izazvao kolaps u funkcionisanju opštine.

“Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smještaj migranata na teritoriji naše lokalne zajednice. Tražimo od Vlade Unsko sanskog kantona da odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumskim normama”, navodi se u obrazloženju.

Ovčarska farma

Jedna od farmi u koju bi trebale biti smještene izbjeglice

Planirano je da migranti u Medenom Polju budu smješteni u farmama koje su u vlasništvu lokalnog biznismena Halila Bajramovića, koji je vlasnik i hotela “Sedra” nedaleko od Bihaća, u kojem su takođe smješteni migranti, porodice sa djecom. Novac za zakup daje Međunarodna organizacija za migracije, a Halilović je za lokalne medije izjavio da gdje ima migrnata ima i novca i da u Petrovcu griješe što se protive ovoj inicijativi, koja bi mogla da donese novac.

Predviđena lokacija u Medenom Polju je farma ovaca izgrađena početkom osamdesetih godina, koja se i sada jednim dijelom koristi u te namjene. Međutim, ukoliko su predstavnici EU i IOM-a protive bilo kakvom izmještanju kampova koje je unutar kantona, postavlja se pitanje zašto se uopšte potencira ova priča. Sigurno je samo da nekoliko stotina migranata, koji su trenutno u Vučjaku, ne mogu da dočekaju zimu u tim uslovima.

Predstavnici lokalne vlasti u Petrovcu nisu bili raspoloženi za razgovor, rekavši da je sve navedeno u Rezoluciji i da se čeka odgovor kantonalne vlasti, koja se za sada ne izjašnjava o zahtjevu Petrovčana. Iako ih je malo, ima i onih koji nisu za radikalne poteze, koji razumiju u kakvom se položaju nalaze migranti.

“Znam kako im je. I ja sam bio izbjeglica. Treba im naći smještaj na neutralnom terenu. Narod odlazi, nema ga. O ovoj blokadi puta što pričaju to je sve politika. Oni ugroženi? Od čega će oni biti ugroženi u vlasti, to je sve politika”, kaže Sead Bolić iz Bosanskog Petrovca, koji je ogorčen na lokalnu vlast što se bavi pitanjima koja se ne tiču lokalnog stanovništva, a svakim danom ih sve više odlazi iz zemlje.