Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teško stanje u USK

Borba sa Unom i dalje traje, odsječen veliki broj naselja, u Pokoju nema struje

Veliki broj naselja u USK-u je odsječen
Foto: Screenshot/ FTV

Najteža situacija je u Bosanskoj Krupi. Na području ovog grada vodostaj je viši nego što je ikad izmjeren

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, na 21. sjednici održanoj danas, radi zaštite i spašavanja ljudi od poplava koje su zadesile područje Unsko-sanskog kantona, Vlada USK-a donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Unsko-sanskog kantona za gradove Bosansku Krupu, Bihać i Cazin te općine Sanski Most i Velika Kladuša.

Izuzetno teška situacija je u USK-u, zbog obilnih padavina koje ne prestaju, na stotine je poplavljenih objekata i aktivirano je više klizišta, a trenutni vodostaj najveće probleme stvara u Bosanskoj Krupi, javlja Federalna.ba.

Sve nadležne službe zajedno sa humanitarnim organizacijama, građanima su danonoćno na terenu.

„Kantonalna uprava civilne zaštite stavila je svoja materijalno-tehnička sredstva na raspolaganju današnjom odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće na području kantona aktivira se i Kantonalni štab civilne zaštite. Mi ćemo konstantno zasjedati, naredbe odnosno aktivacije naših službi zaštite i spašavanja u narednom periodu, poduzimanje mjera, aktiviranje novčanih sredstava kada je u pitanju služe u zaštitu i spašavanja“, kazao je Dževad Livaković, direktor Uprave civilne zaštite USK-a.

No, najteža trenutno situacija je u Bosanskoj Krupi. Na području ovog grada vodostaj je viši nego što je ikad izmjeren.

„Ovo je maksimalni ikad zabilježen vodostaj rijeke Une i 20 cm je veći od prošlogodišnjeg decembra koji je do tada bio najveći vodostaj i situacija apsolutno nije dobra. Sva ona naselja koja gravitiraju bliže rijeci Uni i rijeci Krušnici ugrožena su na svoj način. Veliki broj naselja je odsječen i tu smo napravili komunikaciju čamcima“, istakao je gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović (SDP).

Teška situacija je i za Bišćane, posebno u naseljima Pokoj i Kralje.

Kako je kazao Amir Korčić, predsjednik Mjesne zajednice Pokoj, situacija je jako teška: “Noć je bila besana, mislim da 90% stanovništa sinoć nije spavalo. Mi smo od sinoć bez struje. Preko pedeset objekata je pod vodom. Dosta je apela za pomoć, pokušavamo u ovom trenutku da obiđemo starije osobe. U komunikaciji smo sa Civilnom zaštitom Grada Bihaća”.

Tužne i potresne scene ovih dana gledamo u USK-u. Borba sa rijekom ljepoticom Unom i dalje traje. Nadležni organi, humanitarne organizacije i građani su danonoćno na terenu. Uz izuzetno tešku situaciju i strah nekad nam kroz smijeh i suze poručuju: Izgurat ćemo i ovo.