Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je pisao naredbu

Borba za vlast u KS: Sazvali sjednicu Skupštine koju nije moguće održati?!

skupstinaks_sjednica (1)

Je li riječ o miniranju sjednice na kojoj se treba odrediti datum za smjenu Vlade KS?

Da se u Skupštini Kantona Sarajevo ne biraju sredstva kada je riječ o borbi za vlast svjedoče informacije koje su došle u zastupničke klupe, a koje se, u najmanju ruku, kose sa zdravim razumom.

Piše: A. DUČIĆ

Tako je jučer zastupnicima stigla naredba koju potpisuje predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav u kojoj stoji da se sjednica Skupštine KS zakazana 28. oktobra koja broji 35 zastupnika izuzima iz naredbe Kriznog štaba prema kojoj u zatvorenom prostoru ne smije boraviti više od 30 osoba.

Ova naredba koju su zastupnici dobili izazvala je čuđenje i dijelom i neodobravanje, pa je tako zastupnik Damir Nikšić na svom Facebook profilu prokomentirao da su neki zastupnici pozitivni na koronavirus, pa ne mogu doći na tu sjednicu, a da su važne tačke na dnevnom redu, među njima i određivanje datuma sjednica na kojoj bi se trebalo izglasati nepovjerenje Vladi KS koju predvodi SDA, budući da je prikupljeno 18 potpisa. Postavio je pitanje da li se radi o svjesnom zakazivanju sjednice koja ovako neće moći biti održana.

Nije valjda da su nam danas na sjednici kolegija podmetnuli falsifikat, lažni dokument i na tome zasnovali autoritarnu…

Posted by Damir Nikšić on Friday, October 23, 2020

Isti dana oglasila se i Pilav tvrdeći da ona tu naredbu nije potpisala i da je u samoizolaciji. Ističe da je tekst naredbe potpisala pomoćnica ministra zdravstva Alma Kadić koju su članovi Kriznog štaba odredili da koordinira radom.

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija danas je, pak, objavila je informaciju da je isti dana kada je sjednica Skupštine izuzeta iz naredbe Kriznog štaba stiglo obavještenje članovima Komisije za budžet da se sjednica zbog trenutne epidemiološle situacije neće održati.

“Sjednica Komisije koja broj sedam članica i članova se održava online zbog trenutne epidemiološke situacije. Poziv za sjednicu stigao isti dan kad je napisano traženo izuzeće od naredbe, radi održavanja sjednice SKS koja broji 35 zastupnika”, navela je Bešlija.