Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borci balvanom blokirali put na Ivan-Sedlu: “Nećemo ni tada odustati, mrtva glava može pasti”

Screenshot_ivan

Nekoliko desetina bivših boraca nalazi se na Ivan-Sedlu gdje je blokirana putna komunikacija Sarajevo-Mostar. Bivši borci su na cestu postavili balvan, a zapalili su i vatru kako bi se ugrijali. Stvorile su se velike kolone u kojima su i kamioni, šleperi, putnički automobili.

Borci od jutros drže u blokadi nekoliko važnih putnih pravaca u FBiH. Poručuju da će ostati na putevima sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi borački dodatak, borački registar, ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija.

Više boračkih udruženja najavilo je ranije blokadu saobraćajnica, graničnih prijelaza i proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH ukoliko Predstavnički dom FBiH do danas ne zakaže sjednicu na kojoj će raspravljati o njihovim zahtjevima. I to ostaje kao jedan od zahtjeva.

Borci nose transparente “Ovaj put smo osuđeni na pobjedu”, “Svi smo mi Paraga”, “Registar”…

Tokom dana blokirani su putevi Zenica-Žepče, Šićki brod u Tuzli, Vogošćanska petlja. Policija savjetuje vozačima da koriste alternativne pravce.

Kako je za Patriju rekao Suljo Heljo iz Kladnja koji se od jutros nalazi na Ivan-Sedlu gdje su blokirali tunel, okupljeni borci dobili su informacije da bi policija mogla primijeniti i silu kako bi odblokirala ovaj važni putni pravac.

– Mi nećemo ni tada odustati. Mrtva glava može pasti. Ja sam maloljetni borac Armije RBiH i zaslužujemo ovo što tražimo, a ne tražimo mnogo. Niko nam se od nadležnih nije obratio i kao da smo ih iznenadili ovakvim potezom iako smo sve uredno najavili – kazao je Heljo.