BiH

Borci i dalje odbijaju pregovore s resornim ministarstvom

14/06/2017

Demobilisani borci su i jutros pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu gdje su okupljeni od ponedjeljka, a i dalje ne žele da uđu na sastanak.

– Mi smo ih pozvali prvog i drugog dana da uđu, ali oni ne žele. Poziv je i dalje otvoren – kazali su Feni iz Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

U povodu okupljanja demobilisanih boraca pred zgradom Vlade to ministarstvo u utorak je saopćilo da je u okviru svojih zakonskih nadležnosti i u saradnji s Koordinacijom boračkih udruženja preduzelo više koraka u cilju rješavanja statusa pripadnika boračke populacije.

Tako su u parlamentarnu proceduru upućene izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica da bi bio osiguran zakonski osnov za izradu i objavu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

U parlamentarnoj proceduri se nalazi i Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Provedena je i javna rasprava u devet od deset kantona, nakon čega će zakon biti upućen na dalji postupak.

Grupa demobilisanih boraca iz Tuzlanskog kantona u četvrtak prošle sedmice, u znak protesta, pješke je krenula u Sarajevo, a gdje su im u ponedjeljak podršku pružili i drugi demobilisani borci.

Traže pravo na borački dodatak i uspostavljenje jedinstvenog registra boraca, ali pregovore odbijaju treći dan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.