Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borci na petnaest minuta blokirali Šićki Brod: Ovo je posljednje upozorenje

sicki brod – blokada 2
FOTO: Ilustracija

Bivši borci sa područja Tuzlanskog kantona danas su blokirali petlju Šićki Brod u Tuzli na 15 minuta, javlja Anadolu Agency (AA).

Borci su kazali da je ovo posljednje upozorenje predstavnicima vlasti i Ministarstvu za boračka pitanja FBiH, te da 17. aprila idu pred zgradu Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Protest boraca osiguravali su pripadnici MUP-a TK, a sve je prošlo bez incidenata. Borci i dalje imaju iste zahtjeve, odnosno, to je objava jedinstvenog registra boraca, boračkih dodatak i ukidanje finanisiranja boračkih organizacija kojih ima više od hiljadu u FBiH.

Borci su petlju, odnosno, izlazni krak od Tuzle prema Srebreniku, blokirali samo na 15 minuta.

Emir Sofić, ratni oficir iz Srebrenika, kaže da ne žele da ispaštaju građani i privrednici zbog blokade te su se odlučili da to kratko traje kao znak upozorenja.

“Ovo danas nije mali broj. Mi smo to uradili tako da napravimo upozorenje i da vide građani da smo mi uz njih. Poslije onih protesta boraca, predali smo zahtjev u Parlament, Zastupnički dom, Privrednu komoru, ambasade, vlade, svim strankama, članovima Predsjedništva BiH. Upozorili smo da će ponovo do ovoga doći ako ne uvrste u tematsku sjednicu naše tri tačke. Niko se nije oglasio. Ovo je dokaz danas ovim građanima i privrednicima da smo mi časni i dostojanstveni i da nećemo zbog njih i naše djece i roditelja držat saobraćaj u blokadi”, kazao je Sofić.

Kako su kazali borci, oni žele samo svoja prava jer nemaju od čega da žive, a oni su upravo ti koji su oslobodili ovu državu.

Od 15. maja 1992. godine pa sve do kraja rata pušku je nosio i Mehmed Terzić koji danas, kako ističe, nalazi se na rubu egzistencije.

“Dajte ljudima posao, ovima koji ne rade, da ljudi od nečega žive. Zaposlite borce, a istjerajte tatine sinove. Ništa se nije pomaklo od prošli put kako smo blokirali. Ovo neće borci da rade. Na ovo ih je natjerala vlasta koja ih pljačka, na ovakav korak da oni odluče da blokiraju saobraćajnice kako bi izborili se za svoja prava. Nažalost, to nije rješenje, ali nemamo drugog. Jedino na ovakav način možemo ostvariti svoja prava“, poručio je Mehmed Terzić.

Predstojeći 15. april, Dan Armije BiH, borci su kazali da će obilježiti bez pozivanja visokih zvanica, te da će 17. aprila okupit se ponovo pred zgradom Parlamenta FBiH.