Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borci najavili “vanredno stanje” jer konačni tekst boračkog zakona još nije usaglašen

borci_ispred_parlamenta

Jasenko Tufekčić je u funkciji potpredsjednika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, predsjednika Zakonodavno-pravne komisije Doma naroda i predsjednika Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u oba doma Parlamenta Federacije BiH saopćio kako odgovorno tvrdi da Komisija za usaglašavanje još uvijek nije usaglasila i utvrdila konačni tekst Zakona o pravima demobilisanim boraca i članova njihovih porodica, prenosi Fena.

Pristigle su i prve reakcije demobilisanih boraca koji su najavili “vanredno stanje”.

– Nakon sjednice Komisije za usaglašavanje, koja je održana 30. jula 2018. godine, u nekim medijima su se pojavili natpisi i tvrdnje da je Komisija usaglasila konačni tekst ovog Zakona. Ovim putem želim da demantujem te tvrdnje i natpise kao notorne neistine – ističe Tufekčić u saopćenju za javnost.

Napominje kako tekst koji je objavljen u pojedinima medijima ne predstavlja čak ni radnu verziju koju je Komisija razmatrala na sjednici 30. jula, već se radi o falsifikatu te radne verzije, u koju su dopisani dijelovi teksta o kojima Komisija na sjednici uopšte nije raspravljala.

– U narednim danima ću sazvati sjednicu Komisije za usaglašavanje kako bi se nastavio proces usaglašavanje konačnog teksta Zakona – najavljuje Tufekčić.

Upozorava da se, po sličnoj matrici, u pojedinim medijima ovih dana također pojavila radna verzija dokumenta koji je Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH razmatrala na sjednici održanoj 30. jula 2018. godine, a koji se tiče pitanja povlačenja vitalnog nacionalnog interesa od strane predsjedavajuće Dom naroda Lidije Bradare i potpredsjednika Doma naroda Drage Puzigaće.

– Javnost želim da obavijestim da Zakonodavno-pravna komisija još uvijek nije usvojila taj dokument i da se radi o radnoj verzi koja je dostavljena samo članovima Komisije, koji će iznijeti svoje primjedbe i sugestije, a nakon toga na sjednici Zakonodavno pravne komisije raspraviti i usvojiti konačno mišljenje po ovom pitanju. Tražit ću da se utvrdi odgovornost lica koja su medijima plasirala netačne informacije vezano za oba navedena slučaja – poručuje Tufekčić.

Iako je objašnjenje iz kolegija da tekst prijedloga zakona nije upućen na pisarnicu, borci pojašnjavaju da se radi o ulaganju novih amandmana.

Demobilisan borac Emir Sofić rekao je:

– To je bio sastanak na komisiji na kojem su bili naši predstavnici. Na kraju sastanka nove amandmane su uložili zaboravljeni branitelji, predstavnici zaboravljenih branitelja. I to je komisija prihvatila, a nije smjela jer ti amandmani nisu prošli ni Dom naroda ni Parlament. Zašto je to komisija usvojila, usaglasila – to je do njih. Mi ćemo vidjeti da li je to neka igra politička, da li je igra tih zaboravljenih koji su znali za naše amandmane koji su prošli i Parlament i Dom naroda, zašto su insistirali na tome to će se ispitati. Borci više nemaju strpljenja. Čekaćemo ta 24 sata pa ćemo vidjeti.

Dodao je kako će se predstavnici boračkih udruženja iz svih opština u FBiH sastati u nedjelju, kada će odlučiti o narednim koracima.

Demobilisani borac Nazim Vilić dodaje – ti koraci bi mogli biti i vanredne mjere.

– Navjerovatnije ćemo izjaviti vanredno stanje. Ovo je za nas vanredno stanje. Mi nećemo više dozvoliti ovim političarima da se igraju s nama. Igraju se 23 godine, ovdje već 14-15 mjeseci. Ovo je im je zadnja igra koju su uspjeli da odigraju. Ja im garantujem, i svi borci ovdje, da ćemo prozvati vanrednu situaciju – a šta će se desiti, oni će morati snositi posljedice, prenosi N1.