Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borci odblokirali saobraćajnice, parlamentarci dali obećanje

specijalci

Odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-17 Zenica-Žepče, kao i na petlji Šićki Brod na magistralnom putu M-4 Tuzla-Lukavac od 17.00 sati ponovo je u funkciji.

Bivši borci koji su danas izašli na ulice tražeći usvajanje Boračke rezolucije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, odblokirali su granični prijelaz Izačić i put na ulazu u Travnik.

Budući da su se na tim dionicama formirale duge kolone, vozači se mole za strpljenje i razumijevanje, saopćeno je iz Informativnog centra BIHAMK-a. Na ostalim putevima u BiH trenutno se saobraća uz pojačanu frekvenciju vozila.

Podsjećamo, više od 100 demobilisanih boraca danas je blokiralo saobraćaj na petlji Šićki Brod u Tuzli.

Demobilisani borci s područja Tuzlanskog kantona današnjim protestnim okupljanjem dali su podršku ostalim demobilisanim borcima u BiH koji od nadležnih vlasti traže da ispune više zahtjeva koji se odnose na njihov status.

Demobilisani borac Emir Sofić iz Srebrenika podsjetio je da je njihov zahjev usvajanje boračke rezolucije.

Navodi da borci traže jedno krovno boračko udruženje i ističe da ih trenutno ima više od 1.000.

Dodao je da borci traže i minimalan dodatak od 326 KM.

– Bio sam optimist da će se nešto promijeniti, pošto je jedna grupa boraca bila u 10 sati u Sarajevu, ragovarali su s parlamentarcima. Mislio sam da će ishod biti pozitivan, međutim ne mare za borce i zato smo morali blokirati saobraćaj – kazao je Sofić.

Naglasio je da je 20 godina bez posla, da su borci na ulici, gladni, te da su dočekali da njihova djeca budu na biroima za zapošljavanje.

Drago Grabovac iz Udruženja Zaboravljeni branitelji BiH kazao nam je da su pripadnici policije u SBK navodno tukli borce koji su legli na cestu izražavajući na taj način svoje nezadovoljstvo i tražeći usvajanje Rezolucije.

Predstavnici boračkih organizacija iz Federacije BiH dobili su danas obećanje da će se o zahtjevima koje su zatražili od Federalnog Parlamenta, delegati u Predstavničkom domu izjasniti početkom septembra.