Borci se posvađali na protestima: Gdje si ti bio na prvoj liniji? (VIDEO)

BiH

borci protesti22223333

Iako je najavljeno, još ne počinje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo zasjedanje trebalo je zapravo da počne jučer popodne, ali se to nije desilo zbog protesta demobiliziranih boraca održanih ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu, kada su u jednom trenutku izbili kratkotrajni neredi i sukob s policijom. Poslanike, novinare i ostale učesnike osiguranje je tada evakuiralo iz zgrade.

Stotinjak boraca i jutros se okupilo na istom mjestu i traže da im se obrati neko od zvaničnika te kaže hoće li Parlament šta učiniti za egzistenciju ove kategorije branitelja. Protest dosad protiče mirno. Kao i jučer, pojačano je prisustvo specijalne policije u zgradi Parlamenta i ispred nje.

Foto: Fena

U jednom trenutku došlo je i do svađe između boraca i međusobnog optuživanja.

Rukovodstvo Doma nije se zasad oglasilo o tome da li će najavljena sjednica biti održana, ali pojedini poslanici su ustvrdili da hoće.

Grupa demobiliziranih branitelja traži između ostalog da Parlament donese zakon koji bi propisao novčani mjesečni dodatak za one borce koji dosad nisu zbrinuti nijednim od aktuelnih federalnih zakona.

Kategorije koje su zbrinute dosadašnjim propisima su ratni vojni invalidi, porodice poginulih branitelja i nosioci najvećih ratnih priznanja.

U priloženom videu možete pogledati svađu između boraca.