visoki predstavnik EU

Borell: Dok čuva Srebrenicu u srcu, Evropska unija čvrsto stoji uz BiH i zapadni Balkan

EU proširio sankcije protiv Bjelorusije
(211115) -- BRUSSELS, Nov. 15, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. Foreign ministers of the European Union (EU) have agreed on new sanctions against Belarus over the migrant crisis, the bloc's top diplomat Josep Borrell said on Monday. (Xinhua/Zheng Huansong)

Mir se nikad ne smije uzimati zdravo za gotovo, dodao je i naglasio kako ‘moramo učiti iz prošlosti i raditi na očuvanju mira, dostojanstva i univerzalnih vrijednosti’.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i politiku Josep Borrell poručio je, u poruci u povodu 27. godišnjice genocida u Srebrenici, da Evropa dijeli bol sa žrtvama i porodicama, kao i to da njihova borba zaslužuje samo divljenje i poštovanje.

– Naša je zajednička dužnost sjećati se žrtava genocida počinjenog u Srebrenici – jednog od najtamnijih poglavlja u historiji moderne Evrope. Dijelimo bol i u našim srcima čuvamo hrabrost i snagu onih koji su preživjeli – naglasio je Borrell u video obraćanju tokom komemoracije u Memorijalnom centru Potočari.

Mir se nikad ne smije uzimati zdravo za gotovo, dodao je i naglasio kako ‘moramo učiti iz prošlosti i raditi na očuvanju mira, dostojanstva i univerzalnih vrijednosti’.

– Nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca. Ne može doći do pomirenja bez priznavanja zločina i sudski utvrđenih činjenica. Majke Srebrenice nam mogu služiti kao inspiracija, njihova težnja ka istini dok su tražile svoje voljene je postala simbol dostojanstva. Njihova želja da vide budućnost za nove generacije, koja će biti zasnovane na pokajanju i oprostu, zaslužuje naše divljenje i poštovanje – poručio je Borrell.

Dodao je da, dok čuva Srebrenicu u srcu, Evropska unija čvrsto stoji uz BiH i zapadni Balkan.

– EU je izgrađena kao zajednički mirovni projekt. Želimo da Bosna i Hercegovina pristupi Evropskoj uniji, ali to uveliko zavisi od lidera ove zemlje i njihove odlučnosti da slušaju ljude i da slave mir i pomirenje – naglasio je Borrell u video poruci tokom komemoracije u Memorijalnom centru Potočari.