Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović: Cameron proveo obećani referendum za razliku od nekih u RS-u

branislav-borenovic1

Predsjednik PDP-a i šef Odbora Narodne skupštine RS-a za evropske integracije i regionalnu saradnju Branislav Borenović ocijenio je za Fenu da odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU) generalno ne može imati uticaj na evropsku perspektivu BiH, jer se ona nalazi u fazi kada je daleko od EU.

– Odluka građana Britanije na referendumu neće imati veliki uticaj na evropski put BiH – uvjeren je Borenović, koji također napominje da će se sada u javnosti vjerovatno pojaviti i određena pitanja u vezi s evropskim putem BiH i o samoj EU.

Međutim, naglašava, da je za BiH važno da dostigne evropske zakonodavne standarde, kriterije i pravila, a sve ciljem da se osigura bolji život građana u RS-u i BiH.

Odluka o izlasku iz Velike Britanije iz EU predstavlja, kako kaže, veliki izazov za tu zemlju i evropsku zajednicu država, jer će uz političke doći i do ekonomskih implikacija.

– Vidjet ćemo ko će pretpjeti i kakvu štetu, imati koristi od odluke koju su izglasali građani Velike Britanije – dodao je Borenović.

Kazao je i da je za njega najjača politička poruka u vezi s referendumom u Velikoj Britaniji odgovornost tamošnjih političara, posebno britanskog premijera Davida Camerona koji je prije nekoliko godina obećao građanima da će imati priliku da na referendumu iskažu svoj stav.

– To je odgovorno ponašanje nekoga ko će vjerovatno biti i politička žrtva ishoda referenduma, ali pokazuje da javno izgovorena riječ i obećanje moraju biti i provedeni – rekao je Borenović ukazujući da je to potpuno suprotno od nekih političkih struktura na našem podneblju i u RS-u, koji su svašta obećavali, a nikada nisu proveli.